<

Здійснював поворот, чи обгін?: судили чоловіка, який потрапив у ДТП за участю трьох автомобілів на трасі Володимир-Нововолинськ

13:07 | 22.12.2023 / Володимир, Нововолинськ / , /
Перегляди
1543
/ 1 коментар

Судили водія автомобіля «Вольво», якого обвинувачували у скоєнні аварії за участю трьох автомобілів біля села Дігтів на трасі між Володимиром та Нововолинськом.

Про це йдеться у постанові Володимир-Волинського суду від 20-го грудня.

З протоколу поліції про адміністративне правопорушення вбачається, що 13-го серпня цього року о 17 год на автодорозі Р-15 на 66 кілометрі водій, керуючи автомобілем «Вольво», при виконанні обгону, не переконався у безпечності маневру та допустив зіткнення з автомобілями «Шкода Фабія» та «Рено», чим порушив п. 13.3 та 14.2а ПДР України. В результаті аварії, три автомобілі отримали механічні пошкодження.

Суддя Ірина Кусік, дослідивши зібрані у справі докази, заслухавши пояснення водія Вольво та свідків, прийшла до висновку, що в діях порушника був відсутній склад правопорушення, передбачений 124 КУпАП з наступних підстав.

У судовому засіданні водій Вольво та його захисник адвокат Безкровний І.В. пояснили, що з протоколом вони не згідні, адже 13-го серпня даний водій рухався по автодорозі Р-15 у напрямку з м. Луцька до Нововолинська. Ніякого маневру обгону він не здійснював і не мав наміру здійснювати. Він збирався здійснити поворот наліво у напрямку села Дігтів, тому заїхав у смугу ліворуч, з якої здійснюється поворот. У цей час, по зустрічній смузі у напрямку руху його автомобіля на великій швидкості їхав автомобіль «Шкода Фабія», який здійснював на цій смузі обгін, причому через суцільну розмітку. У цей момент він відчув удар у свій автомобіль. Відбулося зіткнення з автомобілями «Рено» та «Шкода Фабія». Через велику швидкість руху автомобіля «Шкода Фабія», його транспортний засіб відкинуло далеко від місця зіткнення.

Також водій Вольво зауважив, що він не згоден зі схемою ДТП, яка міститься у матеріалах справи, оскільки на ній не вказано місця зіткнення, а позначено місце, де стояли автомобілі після ДТП, а це було приблизно за 100 метрів від місця, де трапилася аварія. З урахуванням вищевикладеного просив закрити провадження у справі щодо нього.

Дані водієм Вольво покази в судовому засіданні повністю відповідають його показам, даним на місці ДТП при складенні протоколу про адміністративне правопорушення та узгоджуються з показами свідків. Свідки, які дали пояснення у судовому засіданні, повністю підтвердили його покази.

Таким чином, будь-яких даних про те, що саме водій Вольво порушив п. п. 13.3 та 14.2а ПДР України протокол та матеріали справи не містять. На схемі ДТП не було вказано ні місця, де сталася ДТП, ні який пункт правил ПДР було порушено. Тож враховуючи вищенаведене, суддя оцінила схему місця ДТП, яка сталася 13-го серпня, як неналежний доказ.

Тож суд встановив, що у діях водія Вольво відсутній склад адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 124 КУпАП. Враховуючи те, що правопорушення було скоєне 13.08.2023 року, а тримісячний строк з моменту вчинення правопорушення, в межах якого може бути накладено стягнення, сплинув 13.11.2023 року, провадження по справі підлягає закриттю, а правопорушник – звільненню від адміністративної відповідальності.

Відтак, суд постановив провадження у справі про адміністративне правопорушення відносно водія Вольво закрити, у зв`язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення.

Фото на головній – ілюстративне




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

4 Травня, Субота