<

Як у Володимирі святкують Різдво впізнавані люди

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:06 | 8.01.2021 / Володимир / /
Перегляди
61
/ Коментарі відсутні

В умовах карантину та з початком локдауну не тільки традиційно, але і актуально святкувати Різдвяні свята у сімейному колі.

Враховуючи статистику протягом карантинного 2020-го року, щодо погіршення взаємовідносин в багатьох українських родинах, журналісти БУГу вважають за потрібне надихнути на теплі сімейні емоції, розмови та проведення часу із рідними своїх читачів.

БУГ дізнавався у творчих, значущих, впливових лідерів Володимира, як вони зберігають свою теплу сімейну та домашню атмосферу свят.

Орися Вознюк, наукова співробітниця ДІКЗ «Стародавній Володимир»:

“Різдво – це моє улюблене свято. З дитинства ми з сестрою привчені колядувати. Дуже любимо, коли колядники приходять до нас, вони наче приносять частку тепла, Світла. На Різдво завжди чекаємо гостей. Мабуть, готуємо традиційно так, як усі. На Різдво чим простіша страва, тим вона смачніша. Окрім куті і пісних страв, печемо пироги з маком. Пам’ятаю, як була маленька (ще коли дозволялося сіяти мак), бабуся розтирала мак в макітрі – то був її особливий ритуал.

А ми з сестрою полюбляли облизувати макітру. Бабуся, після того, як спече пироги, пекла на чарині нам з сестрою пляцки. Вони були великі і солодкі. Після того, як виймала їх з печі, рвала на маленькі шматочки, добавляла дрельованих вишень і тертий мак. То було надзвичайно смачно. Хай Різдво принесе мир та злагоду в українські родини. Здоров’я всім міцного та щасливих літ! Веселих свят!”

Анатолій Бойко, майстер зі світовим визнанням, заслужений майстер народної творчості України, волинський Фаберже:

“На Різдво, за традиціями, після храму збираємося за святковим столом, зустрічаємо колядників, святкуємо. І, звичайно, ходимо в гості до рідні та запрошуємо їх до себе”

Ігор Пальонка, міський голова Володимира-Волинського:

“Святкування Різдва – це для нас особлива традиція. У мене це свято асоціюється лише зі Світлом, добром, теплом, любов’ю і сімейним затишком. Щороку зустрічаємо Різдво у тісному колі родини: з дружиною, дітьми, мамою дружини. Ми намагаємось дотримуватись традиції 12 пісних страв на святковому столі, в родинному колі завше співаємо колядки.

Коли до нас приходять колядники – завжди радо пускаємо до свого дому, тому що впевнені: зі своїми піснями, голосами вони приносять у наш будинок дійсно благу вістку, відчуття затишку і тепла на увесь рік. Обов’язково, наступного дня, 7-го січня йдемо до церкви усією сім’єю – у нас це непорушна традиція. А після цього – їдемо у гості до моїх батьків”

В’ячеслав Петрук, начальник міського управління освіти, молоді та спорту Володимир-Волинської міськради:

“Святкування обов’язково відбувається в домашній атмосфері і в колі сім’ї: із дружиною Іриною та дітьми Ігорем, Романом та Даринкою. Традиційною стравою є печена качка, яку готує дружина, ну дуже смачна! На Різдво відвідуємо бабусю Тетяну, яка для дітей вже є прабабусею та чекаємо на колядників”

Олена Кандиба, голова ГО «Берег надії» з Володимира-Волинського:

“Ми святкуємо Різдво дуже традиційно – свято для нас є сімейним. Ми готуємо традиційні 12 страв на Святвечір, а наступного дня – вже зустрічаємось усією родиною.”

Володимир Омелянюк, підприємець і власник мережі кав’ярень у Володимирі:

“Святвечір та Різдво вже традиційно зустрічаємо з батьками, переглядаємо різдвяні фільми. А подарунки на новорічно-різдвяні свята вибираємо заздалегідь, адже за роботою немає часу ні в мене, ні в дружини”

Віктор Хиць, голова Володимир-Волинської райради:

“Оскільки у дружини 29-го грудня – день народження, то у нас є власна традиція: збиратися великою родиною 31-го грудня. Традиційною на нашому столі є запечена гуска. Різдво святкуємо як усі, певно, з колядками, з 12-ма стравами та згідно православних канонів”

Тетяна Ващук, керівниця Володимир-Волинського ТМО:

“Якщо говорити про Різдво, то у нашій родині до нього дуже особливе ставлення. Мої рідні – православні люди, ходять до Української церкви. З дитинства мене та мого брата навчали релігії і розвивали в нас любов до всього, що пов’язано з Богом.

Часто, коли буваю у батьків та бабусі, бачу, як вони починають і закінчують день з молитви, тому ми до усіх релігійних свят відносимось з великою повагою та дуже любимо Різдво Христове. Завжди проводимо його в родинному колі з традиційною вечерею та кутею, яку готує бабуся. Затишний вечір, приємні розмови, душевний спокій, здорові рідні – що може бути краще, ніж такі святкові вечори?”

Наталія Волошина, зоозахисниця:

“Святкуємо Різдво традиційно, із чоловіком. Приходять у гості діти. Традиційною стравою на свята є запечена качка з яблуками, обов’язково на столі є щось із морепродуктів, салат із чорносливом і буряком, холодець. На Різдво основне – кутя. Були молоді, самі ходили колядувати, тепер уже приймаємо. Свято – то вихідні відпочити, з внуками потішитись, адже приїжджає уся родина”

Давид Мілінчук, провідний спеціаліст Володимир-Волинського МРВ у ДСНС України у Волинській області:

“Моя сім’я зустрічає Різдво традиційно. До столу готується 12 пісних страв, до приготування яких додають не тільки продукти, а й частинку власної душі, адже основний інгредієнт – це любов. Традиційними стравами на новорічно-різдвяні свята у нас є м’ясо, ковбаси, тушкована капуста, холодець, печена і смажена риба, обов’язково – налисники.

У Святвечір обов’язково – пироги. Також у моїй сім’ї надають перевагу винам замість традиційного новорічного шампанського. Під час святкової вечері кожен із членів сім’ї пригадує, що хорошого та поганого сталося у попередньому році, кожен виносить для себе корисний життєвий урок. Звісно, від голови сім’ї та всіх по черзі лунають добрі побажання, співаємо й колядки”

Віталіна Макарик, куратор дитячого напрямку літфестивалю «Фронтера», журналістка:

“На Різдво ми маємо певні усталені традиції. Обов’язково – 12 пісних страв на Святвечір, серед них – червоний борщ з грибами, вареники з різними начинками, тертюх. Звісно, кутя та узвар. Перед вечерею промовляємо спільну молитву, а після – разом співаємо колядки. З дитинства, в мене та моїх молодших братів був звичай ходити колядувати: у перший день Різдва – кожен зі своїми друзями, у другий – разом, до родичів.

До цього готувалися заздалегідь – розучували й репетирували нові колядки, вчили віншувальні віршики, в яких бажали господарям щастя-здоров’я й добробуту на прийдешній рік. І зараз на Різдво також намагаємося зустрічатися з родичами, кумами, близькими і важливими людьми”

Інтернет-видання БУГ закликає жителів міста та району провести свята максимально приємно та безпечно. Щиро бажаємо, аби у 2021-му “корона” не ставала на шляху до простого щирого людського взаєморозуміння.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

6 Травня, Понеділок
5 Травня, Неділя