<

Володимирська райрада підтримала рішення про перейменування села Петрове Поромівської громади

13:43 | 20.10.2023 / Іваничі, Володимир / , , /
Перегляди
2064
/ 1 коментар

Володимирська районна рада підтримала рішення про позбавлення колоніального радянського минулого та перейменування села Петрове Поромівської громади на Цуцнів, як було до 1958 року.

Відповідне рішення розглядали на сесії районної ради 20-го жовтня.

По даному питанню доповідав голова Поромівської громади Олег Савчук. Він розповів, що напередодні, 13-го серпня, відбулись громадські збори, де більшість мешканців висловились за повернення історичної назви селу Петрове.

Також 25-го серпня у Поромівській громаді на сесії прийняли депутати прийняли рішення про повернення історичної назви селу Цуцнів (нинішнє Петрове).

Голова районної ради Віктор Хиць закликав присутніх позбуватися радянського минулого та підтримати дане рішення. Тож після обговорення депутати районної ради одноголосно проголосували за перейменування села Петрове на Цуцнів. Наступним етапом буде розгляд даного питання на сесії Волинської обласної ради та ВРУ.

Варто зазначити, що, село Петрове до 1958 року називалося Цуцнів. Люди й досі пам’ятають цю назву та не сприймають нав’язаної комуністичною владою Петрове на честь Героя Радянського Союзу, заступника політрука 7-ї прикордонної застави 90-го Володимир-Волинського прикордонного загону Українського прикордонного округу військ НКВС СРСР сержанта Василя Васильовича Петрова, що загинув 22-го червня 1941 року неподалік села. Хоча, за спогадами місцевих жителів, він був застрелений, втікаючи (а не захищаючи), поблизу Володимира.

Перша письмова згадка походить з грамоти 1376 року, коли князь Юрій Холмський подарував село Цуцнево церкві Пресвятої Богоматері у Холмі. Також стара назва зазначається і на польських картах. Тож мешканців і досі називають цуцнівчанами, цуцнівцями, а не петровими чи петрівчанами.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця