<

Володимирчанам приходять повідомлення щодо фейкових Covid-сертифікатів: відповідальність, яка за це заргожує

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:14 | 15.12.2021 / Володимир / , , /
Перегляди
624
/ Коментарі відсутні

Користувачам інстаграму у рекомендованих постах почали з’являтися записи з пропозицією зробити підробний ковід-сертифікат. Ціна підробки різна: від 1000 до 5000 грн. Яка відповідальність загрожує тим, хто пропонує та бере участь у подібній афері.

З появою в додатку Дія нової функції – відображення ковід-сертифікату, з’явилися шахраї, які виготовляють підробні документи.

Зробити це непросто, адже кожен сертифікат, який вноситься в реєстр, затверджується електронним підписом лікаря. Тому підробка може мати наступний вигляд.

Фейковий додаток Дія

В Україні впіймали декілька хакерів, які продавали підробні додатки зі всіма необхідними цифровим документами. Користувачі, придбавши фейк, могли змінити свій вік, додати будь-яке фото або підробити сертифікат про вакцинацію від коронавірусної хвороби.

Кіберполіція викрила 15-річного юнака, який продавав фейковий додаток «Дія» та виготовляв підробні електронні документи.

Мінцифра візьме розробника фейкової копії Дії до себе на «‎перевиховання в ІТ» .

Медпрацівники, які вносять неправдиві відомості у бази даних

Дія відображає інформацію лише з реєстрів. У випадку із COVID-сертифікатами – це дані з Електронної системи охорони здоров’я. Щоб фейковий COVID-сертифікат з’явився в Дії, лікар має взяти на себе відповідальність і внести неправдиві дані у ЕСОЗ. Пре це повідомляють в Урядовому порталі.

Шахраї беруть ваші кошти, проте не висилають сертифікат

Нещодавно володимирчанину в інстаграмі висвітлилась реклама з підробним ковід-сертифікатом. Працювати через оригінальний додаток і без е-підпису лікаря він не буде, тому ця підробка, швидче за все, навіть не дійде до вашого користування.

Відповідальність

  • За підробку додатку Дія судять за ч. 1 ст. 361 КК України «Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку». Санкція цієї статті передбачає позбавлення волі на строк до 3 років.
  • Українцям, що свідомо використовують фейки, загрожує штраф до 34 тисяч гривень або до 2 років обмеження волі.
  • Медпрацівники, які вносять неправдиві відомості у бази даних, отримають штраф до 68 тисяч гривень або до 2 років обмеження волі та позбавлення права обіймати посаду.

Нині кіберполіція активно відстежує випадки підробки COVID-сертифікатів та ПЛР-тестів.

Якщо ви знаєте про випадки підроблених COVID-сертифікатів або самі стали жертвою шахрайства, повідомити про це можна на сайті кіберполіції, написати їм на пошту за адресою: callcenter@cyberpolice.gov.ua або зателефонувати на номер: 0 800 505 170.

Нагадаємо, суд у Володимирі виніс два вироки, якими призначив чималі штрафи за підробку covid-документів.

На Ратнівщині чоловік купив для дочки фейковий COVID-сертифікат




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 Травня, Четвер