<

Віддалена від цивілізації Марія-Воля: село у Зимнівській громаді «кричить» про своє існування

16:14 | 16.02.2024 / Володимир / , , /
Перегляди
1178
/ коментарів 6

Село Марія-Воля Зимнівської громади, в якому мешкає 84 людини, віддалене від цивілізації. Тут немає вуличного освітлення, школи, фельдшера, по ямистих дорогах не курсують автобуси з сусідніх сіл. Туди у зимові заметілі навіть не доїжджає швидка. Управління громади не чує селян, які просять налагодити умови життя, тому вони звернулися до журналістів.

За словами місцевої мешканки Інни Лісовської, селяни ніби ізольовані від світу. Жінка вважає, що влада Зимнівської громади влаштовує геноцид села. Бо люди, які там мешкають, позбавлені більшості зручностей.

Замість доріг – ями по півтора метра. Частина понівеченої дороги засипана каменями-кругляками, які пошкоджують проїзний транспорт. Героїня нашої статті не раз міняла підвіску та колеса через таку “корекцію” дороги.

Інна розповіла, як занедужала у січні, був сильний жар. Жарознижувальні препарати не допомагали, викликала швидку, проте на приймальній лінії їй відразу сказали, що дорога до села заметена і їм немає сенсу виїжджати. Аптеки в селі теж немає, тож жінці пощастило, що на наступний день сусід приніс їй ліки, які передали йому з сусіднього села Селець.

Організм 50-річної Інни ще в змозі сам боротися із застудою. Проте ситуації бувають різні й у випадку чого, комусь з мешканців Марії-Волі може не пощастити.

Під час снігових заметілей, трактори приїздили розчищати сніг тільки після дзвінків сільських мешканців на гарячу лінію Зимнівської сільської ради.

Інна переїхала до Марії-Волі з Нововолинська. Вона обрала це затишне маленьке село, щоб усамітнитись від міського шуму. Проте спокій перервало бажання навести лад там, де проживаєш.

Жінка часто зв’язувалась зі старостою старостинського округу села Селець та головою Зимнівської громади стосовно покращення умов життя в селищі, проте безрезультатно.

Позбавлення соціальних благ та байдужість до їх покращення можна кваліфікувати, як порушення статті третьої Конституції України. Адже людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Проте, на думку Інни, голова Зимнівської громади так не вважає і чекає, поки повимирають всі мешканці села. Щоб, ймовірно, виростати цю територію для своїх цілей.

У 2018 році до села навідалися кореспонденти ICTV, щоб зняти репортаж про глибокі ями на дорозі, відсутність вуличного освітлення, до якого навіть автобуси не ходять. З того часу ями так і не залатали, натомість забрали навіть фельдшера.

Випадки за крок до летальності траплялися у Марії-Волі раз за разом. У 2020 році, коли в літньої жінки стався інсульт, її син їхав аж з Володимира, щоб забрати матір до лікарні.

Активістка Інна не здається, і продовжує звертатися до ЗМІ та шукати інші механізми впливу. Вона чекає, коли голова Зимнівської громади В’ячеслав Католик приїде до їх села, зберуться мешканці, покличуть журналістів та вирішать, як навести лад.




коментарів: 6
  1. Католик московського патріархату не має часу займатись такими дрібницями , йому треба монастир захищати!

  2. ВІлька Фалемечівька-ось де жах,ідеш вулицею села- 1 жива хата,до Володииира 5 км.

  3. “…усамітнитись від міського шуму” і це мова про Нарковолинськ. Враження шо про Київ чи Лондон.
    пані Інна складає враження великого провокатора

  4. Католик “дбає” про такі села “по особливому” – ігноруючи. Село Когильне 10 км від Володимира, ситуація аналогічна.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця