<

Відбулась презентація творів сакрального мистецтва, привезених з експедиції у селі Микуличі Володимир-Волинського району

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:17 | 25.10.2021 / Володимир / , , /
Перегляди
1335
/ Коментарі відсутні

Днями у фойє культурно-мистецького центру Володимира відбулася презентація творів сакрального мистецтва, які передав до нашого музею настоятель церкви Собору Пресвятої Богородиці села Микуличі Олександр Тарасюк.

На початку 90-х років 20-го століття 13 ікон іконостасу сільського храму писали талановиті художники Сергій Литвинчук та Микола Черняк, повідомляють на сайті міста.

Серед них: ікона Діви Марії, Ісуса Христа, апостолів, пророків, князя Володимира і княгині Ольги.

Наукова співробітниця історичного музею ім. О. Дверницького у Володимирі Ганна Доскоч розповіла присутнім про експедицію у село Микуличі, під час якої ці роботи були передані на зберігання в музей, продемонструвала фотографії та наголосила на актуальності саме цього напрямку музейної роботи.

“На жаль, Сергія Литвинчука вже немає серед нас. Спогадами про художника прийшли поділитися його друзі”, – йдеться в повідомленні.

Художник Іван Сакуляк, який разом із Сергієм оздоблював церкви у Володимир-Волинському районі, розповів, що він був дуже талановитою і відповідальною людиною.

Хоча Сергію не вдалося здобути вищу мистецьку освіту, він був дуже наполегливим і вимогливим до себе: багато працював над самовдосконаленням, вивчав анатомію людини, живопис, аби його скульптури і картини були близькими до оригіналу. Литвинчук був великим патріотом України.  

Провідна наукова співробітниця музею Олена Черенюк розповіла про співпрацю історичного музею ім. О. Дверницького у Володимирі із Львівською філією науково-дослідного реставраційного центру України, колекцію відреставрованих ікон з фондів музею та наголосила, що нові ікони теж стануть надбанням історичного музею, а відтак – і держави України.

Читайте також: Фонди історичного музею у Володимирі поповняться полотнами Сергія Литвинчука.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

3 Травня, П’ятниця