<

В історичному музеї Володимира відбулось родинне свято великодньої писанки «Весна – це сонця перемога»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:33 | 11.04.2023 / Володимир / , /
Перегляди
214
/ Коментарі відсутні

5-го квітня у Володимирському історичному музеї імені Омеляна Дверницького відбулося родинне свято великодньої писанки «Весна – це сонця перемога», присвячене пам’яті Єлизавети Богуславської.

Про це йдеться на фейсбук-сторінці історичного музею.

Єлизавета Григорівна Богуславська мешкала у Володимирі у першій половині ХХ століття. Вона була знаною місцевою майстринею: на замовлення шила, в’язала одяг, малювала, розписувала писанки і вчила цьому молодь. Її роботи були окрасою багатьох осель місцевих жителів. У 2003 році колектив Володимирського історичного музею започаткував до Великодня конкурс писанок пам’яті Єлизавети Богуславської.

З того часу серед місцевих учнів та студентів було проведено багато заходів, спрямованих на популяризацію українських традицій писанкарства. І цього разу родинне свято відбулося з метою відродити давні призабуті традиційні техніки українського писанкарства, згуртувати родини через українські традиції найбільшого християнського свята – Великодня.

На початку заходу його модератор, наукова співробітниця музею Ганна Доскоч розповіла про біблійні джерела свята Христового Воскресіння, прочитала пасхальну поезію. 

Захід відбувся у великій просторій кімнаті, в якій науковими працівницями музею Оленою Черенюк та Ганною Доскоч було оформлено виставку великодніх композицій та писанок з фондів Володимирського історичного музею. Їх доповнили авторські роботи та писанки майстринь Оксани Білик,Валентини Залуніної, Тетяни Токаревої та Лесі Мартинюк.

У родинному святі великодньої писанки взяли участь талановиті сім’ї Володимирської громади, кожна з яких презентувала разом з батьками свої родини та навчальні заклади.

Володимирський ліцей № 1 презентувала Валентина Адамчук з сином Дмитром. Вона показала пляшки, які оздоблює у техніці декупаж, згодом прочитала патріотичну поезію про Україну. Дмитро також має різні творчі захоплення, про які розповів

Учениця ліцею № 2 Ірина Просова завітала на захід разом з мамою Іриною. Дівчина розповіла про свої захоплення малюванням, навчання у художній школі, про зайняте 1 місце на Всеукраїнському художньому конкурсі, а також про своє захоплення писанкарством з використанням ружі – символу сонця і освідчення в коханні.

Учень ліцею № 5 Павло Горюнов прийшов на родинне свято разом з мамою Іриною, яка у вільний час пише вірші. Хлопець розповів про родинні традиції які він переймає від мами і бабусі. Свою розповідь хлопець подав у віршованій формі, а з презентацією допомогла мама.

Учень Суходільського ліцею Богдан Перстенюк приїхав на захід разом з бабусею Галиною Аверкієвою, котра працює вчителькою. Галина Ярославівна розповіла, що усі її троє доньок – дуже творчі особистості: пишуть картини, вишивають, розписують сорочки та сумки. Донька Наталія розмалювала коридор і кабінет географії у Суходільському ліцеї. А ще творча родина робить картини – сипанки з крупи, обереги, навіть виготовили карту України з насіння. Захоплюються й написанням писанок. Ці традиції переймають семеро онуків. Зокрема й онук Богдан захоплюється розписом писанок.

Орися Власюк-Шарапова, яка навчається у гімназії села Ласків, завітала на родинне свято великодньої писанки разом з мамою Марією. Дівчина перейняла від мами захоплення поезією. Обоє пишуть чудові вірші на патріотичну та ліричну теми. Окремими з них пані Марія поділилася з учасниками заходу, побажавши світла й добра.

На продовження заходу майстрині – писанкарки, викладачі педколеджу імені А. Кримського Леся Мартинюк, Тетяна Токарева, Оксана Білик і Валентина Залуніна розповіли свої таємниці написання писанок, поділилися досвідом та спостереженнями. Пані Леся наголосила, що до написання писанки слід приступати із хорошими думками і словами. Пані Тетяна зауважила, що добре, коли родинні традиції передаються з покоління до покоління. Пані Оксана сказала, що дуже важливо починати писати писанки з хорошим настроєм. А пані Валентина зауважила, що яйце повинне «переночувати» у теплій хаті, а перед самим написанням писанки його потрібно потримати у руці, тоді воно перейме енергію людського тепла.

Згодом майстрині запалили свічечки й розпочалося справжнє священне для кожного українця передвеликоднє диво: у руках майстринь, дітей та їхніх батьків почали народжувалися справжні витвори мистецтва – писанки з давніми символами сонця, добра та процвітання.

На завершення заходу родини продемонстрували свої писанки. Директор Володимирського історичного музею Володимир Стемковський вручив дітям та майстриням подарунки.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Квітня, Неділя
27 Квітня, Субота