<

У Зимнівській громаді функціонує притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства

20:27 | 10.03.2024 / Володимир / /
Перегляди
263
/ Коментарі відсутні

У Волинській області діє 45 спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. У Зимнівській громаді функціонує притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства, послугами установи можуть скористатися мешканці сусідніх громад – Локачинської, Литовезької, Оваднівської, Поромівської та Павлівської ТГ.

На Волині у 2023 році зареєстровано 9 902 повідомлень про вчинення домашніх насильств, за результатами розгляду яких складено 4 633 адміністративних протоколів, пишуть Волинські Новини посилаючись на Волинську ОВА.

Водночас державна політика спрямована на забезпечення комплексного інтегрованого підходу до подолання домашнього насильства, надання всебічної допомоги постраждалим особам та утвердження ненасильницького характеру приватних стосунків.

Домашнє насильство є найпоширенішим і найскладнішим видом насильства для протидії. Про це свідчить щорічне збільшення фіксації випадків. Повномасштабне вторгнення російських військ в Україну лише підсилює це негативне явище суспільства. Як розповідає заступниця голови обласної державної адміністрації Мирослава Якимчук, сьогодні в області діє 45 спеціалізованих служб, серед них:

  • 35 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги;
  • 2 притулки для осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі;
  • 2 денних центри;
  • 2 кризові кімнати;
  • 1 центр соціально-психологічної допомоги;

3 спеціалізовані служби первинного соціально-психологічного консультування.

Як приклад, у Зимнівській громаді функціонує притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства. Приміщення капітально відремонтували та забезпечили необхідними речами за кошти субвенції з державного бюджету, наданої у 2021 році. Загалом освоїли 3,9 млн грн.

За словами керівниці притулку Ірини Курносової, постраждалі від насильства можуть перебувати тут цілодобово та отримати кваліфіковану психологічну, соціально-побутову, соціально-медичну, інформаційну та юридичну допомогу. Фахівці надають комплексну допомогу на основі оцінки потреб та індивідуального підходу до особи з урахуванням віку, статі, стану здоров’я та соціального становища».

«Заклади такого типу є одним із найдієвіших механізмів для того, щоб людина розірвала коло насильства і ніколи туди не повернулася. Перебувати тут можна від 3 до 6 місяців, отримуючи спеціалізовані послуги», – зауважила пані Ірина.

До слова, послугами установи можуть скористатися не лише мешканці Зимнівської громади, а й сусідніх Локачинської, Литовезької, Оваднівської, Поромівської та Павлівської ТГ.

Начальниця відділу соціального захисту населення Зимнівської сільської ради Віра Мудрик переконана, що такі заклади повинні бути в кожній громаді: «Вони потрібні й навіть обов’язкові. Нині, в умовах війни, тих жертв насилля і тих людей, що постраждали, стає набагато більше. Тому працюємо, намагаємося донести людям, що умови ми надаємо безпечні й комфортні. І ми йдемо їм назустріч, щоб вирішити їхні проблеми спільно».

Слід зазначити, що у 2023 році Волинь отримала 7,7 млн грн субвенції з державного бюджету на створення мережі спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. Вже у березні цього року планують відкриття спеціалізованих закладів у п’яти тергромадах області.

«Розширення мережі спеціалізованих служб дасть можливість охопити якісними, доступними та своєчасними соціальними послугами людей, які опинилася в кризі, в тому числі серед внутрішньо переміщених осіб», – додає заступниця голови обласної державної адміністрації Мирослава Якимчук.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Квітня, Неділя
27 Квітня, Субота