<

У Володимирі вшанували пам’ять жертв фашизму у Другій світовій війні

14:21 | 28.10.2023 / Володимир / , /
Перегляди
454
/ 1 коментар

28-го жовтня з нагоди Дня визволення України від фашистських загарбників у Володимирі вшанувавши пам’ять десятків тисяч ув’язнених концтабору «Норд-офлаг 365» (Шталаг 12), організованого німцями у місті у 1941-1944 роках.

Про це повідомляють на фейсбук-сторінці міста.

Міський голова Ігор Пальонка та голова районної ради Віктор Хиць принесли квіти та лампадки до меморіального комплексу “Жертвам фашизму”.

За три роки тут було розстріляно, померло від голоду, епідемій та катувань, за різними даними, понад 25 тисяч військовополонених. Усього тортури за колючим дротом пройшли понад 50 тисяч ув’язнених.

На місці поховання жертв концтабору після війни було міське сміттєзвалище. Радянська влада вважала полонених зрадниками, тому не надавала належної шани цьому трагічному місцю. Проте впливові родини загиблих у концтаборі офіцерів домоглись, аби смітник розчистили. У 1967 році на місці концтабору споруджено меморіальний комплекс.

Над створенням комплексу працювали видатні львівські митці: Теодозія Бриж – почесна громадянка Володимира-Волинського, Євген Дзиндра та архітектор Ярослав Назаркевич.

Композиція складається з дев’яти 12-тиметрових могил і двох скульптур: «Скорботна мати» і «В’язень». На одній зі скульптур зображений підліток, який намагається проникнути на свободу крізь металевий паркан концтабору.




один коментар
  1. Гітлерівська Націонал-соціалістична німецька робоча партія (НСДАП) не мала ніякого стосунку до фашизму. Фашизм був в радянському союзі сраліна, Італії Муссоліні, Іспанії Франко, але не у Німеччині.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота