<

Реставрують фасад: в історичному музеї Володимира триває ремонт

20:19 | 27.08.2024 / Володимир / /
Перегляди
891
/ Коментарі відсутні

У Володимирському історичному музеї імені Омеляна Дверницького, що знаходиться на вулиці Івана Франка, 6 уже довгий час тривають ремонтні роботи. Наразі узялися до реставрації фасаду.

Оглянути хід робіт прибув народний депутат Ігор Гузь зі своїм помічником та депутатом обласної ради Андрієм Бокочем. Його супроводжували міський голова Ігор Пальонка, перший заступник та депутат Волиньради Ярослав Матвійчук, директор музею Володимир Стемковський, начальниця управління з гуманітарних питань Оксана Бігун та начальниця відділу культури Олена Омелюх.

Директор історичного Музею Володимир Стемковський розповів присутнім про роботи, які вдалося зробити всередині приміщення. Зробили поточний ремонт з усунення аварійного стану вестибюлю та сходів першого поверху приміщення. Також оновили стіни, вирівняли, пофарбували стелі в експозиційних кімнатах на другому поверсі, замінили освітлення, місцями відреставрували старовинний паркет, двері, встановили систему відеоспостереження.

Затягування робіт пояснюють тим, що будівля історичного музею споруджена орієнтовно у 1760-1775 роках, є пам’яткою архітектури і містобудування місцевого значення. Тож музей довго проходив експертизу, перш ніж отримати дозвіл на початок ремонтних робіт.

Наразі тривають зовнішні роботи із реставрації фасаду. Їхня вартість, згідно з тендером становить 4, 72 млн грн. Роботи виконує львівська фірма ТОВ “Річ бразерс”. Як розповів представник підрядника Андрій Ващишин, уже зробили гідроізоляцію цоколя. Наразі знімають шар старої штукатурки, виставляють риштування для відновлення тинькування по всьому фасаду. Після виконання фасадних робіт оголосять тендер на облаштування благоустрою.

Дуже важко прорахувати всі роботи наперед, адже під час ремонту часто з’являються непередбачувані проблеми, зазначив Володимир Стемковський. Так, після зняття тинькування, виявилось, що частина цегли на фасаді “згнила”, з’являються тріщини на стінах. Для підсилення фундаменту, довелося витратити більше цегли, ніж планувалося.

Міський голова додав, що будівля є історичною, тож головне завдання – зберегти її автентичність.

Нардеп Ігор Гузь відзначив, що розташування історичного музею досить вдале, знаходиться у центрі міста, тож ремонт потрібно було зробити раніше та окультурити територію. Оскільки тут хороша локація для проведення різноманітних тематичних заходів. Тож, прийде час, усю територію довкола, включно з парком біля музею, варто було б осучаснити.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

16 Вересня, Понеділок