<

Раніше відключили за борг: мешканець володимира спричинив аварію на водогоні, через що підтопило декілька обійсть

20:34 | 5.02.2024 / Володимир / , , /
Перегляди
868
/ Коментарі відсутні

3-го лютого у Володимирі на ділянці водогону по вулиці Соломії Крушельницької сталася аварійна ситуація, внаслідок якої підтопило кілька господарських обійсть. Аварійно-відновлювальною бригадою дільниці водопостачання, яка приїхала на місце пориву, було виявлено факт самовільного втручання у мережу.

Про це інформує КП “Володимирводоканал”.

Як вдалося з’ясувати, винуватцем, який спричинив аварійну ситуацію, є місцевий житель, будинок якого напередодні було відключено від мережі водопостачання через заборгованість.

Споживач майже рік не платить за послуги, заборгувавши водоканалу понад шість тисяч гривень. На письмові й телефонні повідомлення щодо рекомендацій сплатити борг не реагував. Працівники підприємства кілька разів приїздили до нього додому, щоб обговорити дане питання, але до них ніхто не вийшов, хоча було видно, у будинку проживають люди, ведеться будівництво. Це підтвердили й сусіди.

Керуючись ЗУ «Про житлово-комунальні послуги» прийняли рішення – відключити споживача від водопостачання. Для відновлення послуг йому потрібно буде погасити борг та заплатити за повторне підключення. Утім він вирішив самотужки, тобто незаконно повернути воду у дім, і втрутився у мережу, спричинивши аварійну ситуацію. Тож крім боргу, згідно «Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України» (Наказ КМУ №190 від 27.06.2008 р) чоловікові доведеться компенсувати збитки водоканалу, нанесені в результаті самовільного втручання у водопровідну мережу.

“Якщо у когось виникне запитання: чи законними є дії КП «Володимирводоканалу»? Запевнимо вас, – так. Підприємство змушене застосовувати подібні заходи до людей, які свідомо відмовляються платити за послуги, утім чомусь не відмовляються користуватися ними. На захист надавачів послуг (енергетичних, газових та водопостачальних компаній і підприємств) стає закон. А саме в Україні постановою уряду №1405 від 29 грудня 2023 року скасовано мораторій на відключення комунальних послуг за борги. Йдеться про території, на яких не ведуться бойові дії. Скасування мораторію є частиною стабілізаційних процесів держави у секторі водозабезпечення через збільшення кількості необгрунтованих неплатежів. Крім того, з 6 травня 2023 року на законодавчому рівні банківські установи почали блокувати кошти на рахунках боржників за комунальні послуги”, – йдеться у повідомленні.

Наразі КП «Володимирводоканал» опрацьовує списки злісних боржників з метою інформування щодо подальшого відключення від водопостачання, таким чином, у разі невиконання попередження, а також у разі залишення його без відповіді, боржника буде відключено від мережі централізованого водопостачання та водовідведення з одночасним зверненням до суду для примусового стягнення заборгованості, включаючи відшкодування вартості судового збору, основної суми заборгованості та пені з його боку.

Поруч із цим варто знати, повторне підключення до водопостачання та водовідведення можливе лише після повного погашення заборгованості та оплати рахунку за роботи з відключення та перепідключення до мереж водопостачання та водовідведення.

У разі неможливості сплатити увесь борг КП «Володимирводоканал» рекомендує звернутися на підприємство для укладення договору про реструктуризацію (розтермінування) заборгованості, за умови, якщо людина дійсно буде сплачувати. Оскільки трапляються випадки, коли після укладення договору реструктуризації, оплата не здійснюється. Такі неплатники автоматично потрапляють до списку на відключення.

“Отже, щоб не залишитись без води, наполегливо рекомендуємо погасити борг, або розбити його на частини. Не можуть одні люди платити, а інші роками користуватися послугами безоплатно. Такого немає у жодній цивілізованій країні. Варто також пам’ятати, для повноцінної роботи водоканалу потрібні кошти, які йдуть на оплату електроенергії, придбання паливно-мастильних матеріалів, сплату податків, зарплатню працівникам тощо. Тому, будь ласка, вчасно розраховуйтесь за послуги, які підприємство надає якісно і цілодобово”, – нагадує КП «Володимирводоканал».




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця