<

Прийом переселенців, екскурсії та розвиток туризму: як працює ТІЦ Володимира в умовах воєнного стану

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:36 | 28.03.2023 / Володимир / , /
Перегляди
641
/ 1 коментар

Директорка Туристично-інформаційного центру Володимира Ірина Ковальчук розповіла БУГу, як змінилися обов’язки працівників ТІЦу після повномасштабного вторгнення та які напрямки роботи зараз у пріоритеті.

За іронією долі відкриття ТІЦу у Володимирі випадало на 28-ме лютого 2022 року.

“Не дай Боже ще комусь так відкриватися, як ми”.

23-го лютого об 21:00 Ірина з колегами та майстрами дозбирували меблі. Всі вже розуміли, що відкриття наступного дня не буде, і воно переноситься на невизначений термін. Проте воно все ж планувалося з великою кількістю гостей та презентацією напрацювань.

“Хотілося, щоб це була красива урочиста подія”.

Проте вже наступного дня тут розпочався активний волонтерський рух.

“Ми розуміли, що війна й потрібно підлаштовуватися під реалії сьогодення. І тому створили масштабний координаційний центр.

Зараз потік ВПО зменшився й ТІЦ повернувся до звичного ритму життя. Проводить екскурсії, продає сувеніри, здає в прокат велосипеди, розробляє туристичні маршрути по місту та району.

Яка історія ТІЦу в перші дні війни запам’яталася найбільше?

Ми тут стикалися як із порядними людьми, так і з тими, яким “всі все винні”. Найбільше запам’яталася жіночка, яка прийшла до нас та запитала, куди можна поселитися. Ми направили її в гуртожиток педколеджу. Розказували їй про організаційні моменти і вона неочікувано розплакалася. Почали розпитувати її, що сталося й дізналися, що вона з Луганської області, в 2014 році переїхала з сім’єю до Харкова, налаштували побут у новому місті.

У сім’ї цієї жінки було два авто й вони розуміли, що багато машин по дорозі розстрілюють й вирішили всією сім’єю їхати однією. Вона втекла від війни, але війна її наздогнала. Тепер переселенка не відчуває себе в безпеці ніде.

Коли ситуація дещо налагодилася і потік ВПО зменшився. ТІЦ поступово почав повертатися до першочергових завдань – розвиток туризму в древньому Володимирі та околицях.

Які проєкти розробляєте зараз?

Встановили туристичні вказівники, розробляємо туристичну мапу Володимира, адже велика частина історії міста є втраченою або нам невідомою. Ми її активно досліджуємо. Володимирчани знають, де похований литовський князь, але московська імперія стерла відомості про те, де похований княжий рід київської династії.

Проєкти, які потребують глобальних капіталовкладень, ми зараз не чіпаємо. Працюємо над тим, щоб познайомити світ та всю Україну з історією нашого міста. Зараз, як ніколи, активно приїздять вимушені туристи і їм потрібно тут щось показувати, а показувати в нас є що. Ми розробили маршрут туру вихідного дня й у квітні плануємо провести третю екскурсію. Є декілька проєктів, які ТІЦ не хоче розголошувати заздалегідь, а презентувати, коли все буде готове. Щоб все точно вдалося й у результаті було більше вражень.

Час від часу до центру приїздять офіційні та неофіційні делегації, яким цікавий Володимир. Майже всі привозять гуманітарну допомогу.

Окрім автобусних поїздок туру вихідного дня, планують розробити веломаршрути.

Чи залучаєте ви переселенців до туристичних заходів?

Більшість ВПО, які залишилися у Володимирі, проходили через нашу рецепцію. Вони знають, де можна побачити оголошення про тур або замовити екскурсію. Раніше проводили безкоштовні екскурсії для переселенців.

Які найчастіші запити туристів?

Питання житла. У нас в місті один готель, мотель “Гостинний двір” за містом і ще далі Турійське подвір’я. Люди з інших міст звикли, що вибір зазвичай більший. У нас прикордонне і туристично-привабливе місто. А запит на житло набагато перевищує пропозицію.

У туристично-інформаційному центрі можна замовити екскурсію, яка триватиме дві години.

Група до 5 осіб – 200 грн. До 10 – 300 грн. Група до 20 осіб – 500 грн.

Екскурсія включає основні історичні пам‘ятки містом:
– Вали Городище,
– Успенський собор,
– Василівська церква,
– парк Слов‘янський,
– центральна площа міста,
– монастирські комплекси домініканів, капуцинів, єзуїтів та василіанів.

Додатково може включати відвідини майстерні Анатолія Бойка, міських підземель.

ТІЦ – це місце, де тобі завжди допоможуть, з яким питанням ти б не прийшов. Він був масштабним координаційним центром в перші місяці вторгнення й бере на себе відповідальність за поселення вимушених туристів, при потребі, й досі.

Тут можна придбати сувеніри з символікою міста, дізнатися багато цікавого про тисячолітню історію Володимира й просто перепочити з далекої дороги.

Що варто побачити у Володимирі

Успенський собор

Лютеранська кірха

Василівська церква

Городище – Вали ІХ-ХІІІ ст.

Парк «Легенди Володимира»

Парк “Слов’янський”

Більше інформації на сайті ТІЦу.

Читайте також: тур вихідного дня: володимирський ТІЦ організовує екскурсійні поїздки по Волині

Кавові волонтери: як баристи зі столиці пригощають охочих гарячими напоями у Володимирі

З яких сторін показати туристам місто з тисячолітньої історією: працівники ТІЦу презентували стратегію розвитку бренду Володимира

Провідники у минуле показали переселенцям пам’ятки історії та архітектури Володимира




один коментар
  1. Ірино, доцю, сама то десь далі від Володимира-Волинського була чи ше не приходилось?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Квітня, Неділя
27 Квітня, Субота