<

Польське місто Мальборк стало містом-партнером Володимира

18:25 | 19.06.2023 / Володимир / , /
Перегляди
252
/ Коментарі відсутні

Минулого тижня міський голова Ігор Пальонка на чолі делегації Володимирської міської ради, до складу якої увійшли депутати Тетяна Ващук і Андрій Принда, а також керівниці відділів міжнародної діяльності та туризму Катерина Підгурець і зв’язків з громадськістю та ЗМІ Тетяна Ізотова, відвідав польське місто Мальборк, яке стало новим партнером Володимира.

Про це повідомили на сайті міста.

Під час кількаденного візиту володимирська делегація ближче знайомилась із Мальборком, життям його мешканців, серед яких тепер і наші земляки, а також тим, як налагоджена робота місцевого муніципалітету, закладів охорони здоров’я, житлово-комунального господарства, освіти, культури, міської інфраструктури.

Найперше володимирчанам показали мальборський Центр здоров’я. Його директор Павло Ходиняк ознайомив зі структурою медичного закладу та провів екскурсію головними відділеннями, серед яких особливою гордістю є пологове, що вважається одним із кращих у всій Польщі.

Відвідали і місцевий хостел, який з перших днів повномасштабного вторгнення став прихистком для сотень біженців з України. Нині тут мешкають 46 українців – жінок з дітьми та літніх людей з Донеччини, Сумщини, Житомирщини та інших областей.

Під час спілкування з земляками міський голова Володимира Ігор Пальонка дізнавався про їхні проблеми та потреби. Серед таких – брак українських книжок, особливо дитячих та медикаментів, які не продаються у Польщі. Тож очільник громади пообіцяв допомогти у цьому, зібравши для них необхідні речі.

У межах візиту до Мальборка делегація також побувала на підприємствах, що займаються обслуговуванням громадського транспорту, а також наданням послуг з прибирання міста. Під час відвідин так званої Латинської школи, що є своєрідним центром позашкільної освіти, Ігор Пальонка презентував керманичам Мальборка та представникам іноземних делегацій, відеоролик про Володимир, розповівши як живе громада в умовах воєнного стану.

Представили гостей з Володимира і місцевим депутатам у міській раді, де на той час проводилось пленарне засідання сесії. Перед його початком слово надали і Ігорю Пальонці, який подякував польським партнерам за довіру та руку допомоги, яку вони простягнули Україні. На зустрічі у міській раді разом із працівниками проєктного відділу обговорили подальшу співпрацю по проєкту Полоніка, який передбачає реставрацію костелу Іоакима та Анни за кошти Польщі. Уже в липні цього року представники проєкту мають приїхати до Володимира.

Не оминули під час візиту до Мальборка і його головне визначене місце – знаменитий замок Тевтонського ордену ХІІІ століття, що є одним із еталонів цегляної готики, пам’яткою світової спадщини ЮНЕСКО та найбільшим цегляним замком у світі. Також володимирчани узяли участь у святкових заходах з нагоди Дня міста Мальборк.

Міжнародних міст-побратимів, у Мальборка, як і у Володимира, досі було сім: Нордхорн і Монгайм-на-Рейні (Німеччина), Тракай (Литва), Сельвесборг (Швеція), Марнья-ле-Комп’єнь (Франція), Оффанья (Італія), Кілкенні (Ірландія). До лютого минулого року партнером було і російське місто Свєтлий, з яким розірвано угоду після повномасштабного вторгнення росії на територію України.

Представники кожного міста-партнера були присутні на церемонії підписання угоди про співпрацю із Володимиром. До заходу, який відбувся у літній трапезній – одній із найкрасивіших зал Мальборкського замку, також долучилися консул України в Гданську Олександр Плодистий та віце-консул Німеччини в Гданську Іріс Вольфф.

Угоду про партнерство підписали: міський голова Володимир-Волинської міської територіальної громади Ігор Пальонка, бурмістр Мальборка Марек Хажевський та голова міської ради Мальборка Павел Дзівош. Після цього очільники нових міст-партерів обмінялися прапорами та символічними подарунками. Відтак  місто Володимир стало повноцінним членом дружньої родини міст-побратимів Мальборка.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

1 Травня, Середа
30 Квітня, Вівторок