<

Показали, як виглядали монети з гербом князя Володимира Великого у 10 столітті

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:53 | 16.11.2021 / Володимир / /
Перегляди
3742
/ 1 коментар

Одним із головних елементів спадку князя Київського Володимира Великого стало перетворення ранньої Русі на повноцінну державу, у якій було розпочато карбування власної монети – «злотників» і «срібників» – як платіжного засобу та для політичного маркування оподаткованої території.

Новини.LIVE поцікавилося, як виглядали монети 10 століття з тризубом.

На цих монетах було викарбуване зображення княжого родового знаку – “тризубу Володимира”, що сьогодні є Гербом України.

До речі, знак тризуба міститься на цеглі Десятинної церкви у Києві, на плитках Успенської церкви у Володимирі, на цеглі й каменях інших церков, замків, палаців, на посуді, зброї, перснях, медальйонах, печатках, і рукописах, які вдалося знайти на території України.

Протягом століть тризуб був поширеним у всіх князівствах Київської Русі; за тривалий час він зазнав певних змін, але все-таки зберіг у своєму зображенні первісну основу.

Перша писемна згадка про український тризуб датується 10 століттям. Це був болгарський літопис “Хроніка Манасії”, в якому описувались прапори дружинників київського князя Святослава саме з тризубами.

Син Святослава – Володимир Великий впродовж свого правління постійно удосконалював герб: додав ще один зубець, а далі ускладнював його графічними елементами.

Остання зміна відбулася після хрещення Русі, коли князь додав паличку до середньої лінії, щоб утворився хрест. 




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Травня, Неділя
18 Травня, Субота