<

Переваги офіційного працевлаштування: чому на підприємствах Володимира та Нововолинська спостерігається нестача працівників

18:05 | 19.12.2023 / Володимир, Нововолинськ / , , /
Перегляди
2363
/ коментарі 3

Останнім часом на підприємствах Володимирського району спостерігається нестача працівників. БУГ намагався розібратися у даній ситуації.

Не секрет, що офіційне працевлаштування має безліч переваг. Це і соціальні гарантії, право на відпустку, лікарняні, декретні, можливість розраховувати на майбутні пенсійні виплати, сплата податків для належного функціонування громади, у якій проживаєте. Проте, останнім часом бачимо, що працедавці все більше нарікають на нестачу працівників і постійно дають оголошення про вакансії. Щоб з’ясувати причину даного факту, журналісти БУГу звернулися за коментарями до представників найбільших підприємств нашого району, серед них: «Володимир-Волинська птахофабрика», ТзОВ «Гербор-Холдинг» та ТзОВ «ВМК-Україна», а також обговорили дану проблематику із директором центру зайнятості.

“Володимир-Волинська птахофабрика”

Менеджерка з персоналу Володимир-Волинської птахофабрики Вікторія Нечипорук зазначає, що офіційне працевлаштування надає економічні, соціальні та трудові гарантії працівникам. А саме: право на заробітну плату, включаючи доплати, надбавки та заохочувальні виплати. Право на відпустки, у тому числі додаткові, відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, право на оплату лікарняних, право на достроковий вихід на пенсію за шкідливими умовами праці, а також допомогу в разі нещасного випадку на виробництві і т.д.

Водночас, людина, яка шукає роботу і погоджується працювати без офіційного оформлення, достатньо сильно ризикує, оскільки умови праці в багатьох аспектах будуть залежати від добросовісності роботодавця. Однак робітник втрачає всі соціальні гарантії. Тобто у разі захворювання, недоброчесний роботодавець може звільнити без виплат, в той час, як офіційний – ніколи так не зробить, а надає лікарняну відпустку. Так можна говорити по кожному пункту наведеного в першому абзаці.

Варто враховувати і той факт, що коли співробітник працює офіційно, тоді роботодавець сплачує за нього податки. А говорити про важливість сплати податків в нашій країні в цей час буде зайвим, адже ми знаємо потреби держави в коштах, як на соціальні виплати, так і військові потреби.

Читайте також:

Дві військові частини та «Володимир-Волинська птахофабрика» увійшли до топ-10 платників податків на Волині

На Володимир-Волинській птахофабриці також останнім часом спостерігається тенденція нестачі працівників на підприємстві. Люди не хочуть офіційно працевлаштовуватись і навіть запитували, чи можна працювати без оформлення.

“Для нас це поодинокі випадки. Хоча можливо до нас менше таких звернень. Оскільки ми постійно наголошуємо на тому, що працюємо виключно за умови офіційного працевлаштування. Однак було декілька таких звернень”, – зазначила Вікторія.

В той же час існує інша проблематика. Через війну, постійну ракетну загрозу по всій території країни, відбулася міграція жителів України за кордон, шукаючи нові робочі місця та можливості. Також, отримавши на перший час підтримку в інших країнах, українці мали час адаптуватися і почали себе реалізовувати в еміграції. Наша країна втратила багато спеціалістів, працівників.

Зважаємо і на той факт, що багато українців стали на захист держави. В основному, це чоловіки, хоча чимало і жінок. На підприємстві теж є жінки, які підписали контракт із ЗСУ після 24 лютого 2022 року. На сьогодні 152 працівники Володимир-Волинської птахофабрики захищають нашу незалежність на фронті.

Наразі підприємство також зіштовхнулося із нестачею працівників. Так само, як і інші виробники, а особливо в галузях, де необхідна спеціалізована освіта та досвід. Також в останні роки постійно зростає кількість людей, які бажають працювати дистанційно та з гнучким графіком роботи.

Нині на птахофабриці є досить багато вакансій. Це:

  • оброблювачі птиці,
  • готувачі кормів,
  • підсобні робітники,
  • водії категорії С,Е,
  • будівельники,
  • слюсарі з колісних транспортних засобів,
  • електромонтери з ремонту, обслуговування електроустаткування та ін.

ТОВ «ГЕРБОР-ХОЛДИНГ»

Заступник генерального директора з виробництва Хвалько Сергій розповів, що ТзОВ “Гербор-холдинг” працює прозоро, усі робітники офіційно працевлаштовані. До початку повномасштабного вторгнення на підприємстві для робітників було більше привілеїв. Працівникам видавали санаторні путівки, дітей відправляли у табори, на свята дарували подарунки.

Нині ж за робітниками, згідно із законодавством, зберігаються усі гарантії, оплачувані відпустки, лікарняні. Сплачується загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок втрати безробітності та інші держгарантії.

Також робітники забезпечуються спецодягом, на території підприємства діє їдальня.

Читайте також:

Якість, доступність, довіра: підприємство «Гербор-Холдинг» виготовляє меблі вже 25 років

На Герборі, як і на інших підприємствах, спостерігається недобір працівників. Цей факт пов’язують із тим, що потрібно постійно подавати дані до військкомату. У лавах Збройних сил України служать 97 робітників підприємства.

“На виробництві потребують більше чоловічої робочої сили, оскільки це важка фізична праця. Якщо приходять старші чоловіки, за 60 років, то їм важко справлятися, підіймати деревину, хоча процес частково автоматизований. Також, через важку фізичну працю, неможливо залучити до цієї роботи жінок”, – зазначає директор виробництва.


Нині на Герборі відкриті вакансії операторів деревообробних верстатів. Середня заробітна плата на підприємстві становить близько 18 тисяч гривень.

ТОВ «ВМК-УКРАЇНА»

Як розповіла начальниця відділу кадрів ТОВ “ВМК-Україна” Ірина Гоцка, переваги офіційного працевлаштування – це безпека для працівника, він знає свої права, ознайомлюється із трудовим договором. Має вихідні та працює 8 годин вдень, а якщо є перепрацювання, воно оплачується у подвійному розмірі. Працівник має офіційні та оплачувані лікарняні та відпустки. Ще варто додати, що якщо працівник – учасник бойових дій, то він має право на додаткову відпустку на 14 календарних днів. А жінки, у яких двоє та більше дітей до 14 років, додатково мають 10 днів відпустки. Також вони мають право на декретну відпустку, яка йде в стаж. Ще одна перевага офіційного працевлаштування – наявність страхового стажу, що дає змогу отримувати пенсію.

Також, коли працівник працює офіційно – сплачується ЄСВ (єдиний соціальний внесок), з цих коштів потім здійснюється виплата соціальних допомог та пенсій нашим громадянам.

Читайте також:

Найцінніше, що у нас є — це колектив, — заступник директора Нововолинського підприємства «ВМК-Україна» Едуард Матвійчук

Осново причиною, чому нині чоловіки не хочуть влаштовуватись офіційно – це повномасштабна війна. Кадровиків зобов’язують при прийомі на роботу подавати всі дані на працівника у військкомат. Оскільки компанія працює офіційно та прозоро, то мусить дотримуватися законодавства.

На сьогодні на “ВМК-Україна” відкрита вакансія верстатника деревообробних верстатів. Нових працівників тут навчають, адже верстати на виробництві мають програмне управління. На фабриці достойна заробітна плата та гарний колектив. Робітникам забезпечують безоплатний доїзд, на території виробництва є їдальня. Багато працівників працюють з відкриття фабрики, тобто понад 20 років. Середня зарплата на підприємстві становить 20 500 гривень.

Володимир-Волинський міськрайонний центр зайнятості

Директор Наталія Уколова підтвердила, що нині на підприємствах Володимирського району дійсно спостерігається дефіцит кадрів. Це в першу чергу – мала заробітна плата в основному мінімальна 6700, та воєнний стан в країні. Чоловіки не хочуть офіційно працевлаштовуватись, тому що роботодавець зобов’язаний повідомити ТЦК про працевлаштування. А тому, роботодавцю і працівнику на сьогодні, на жаль, більш вигідно працевлаштовувати людей неофіційно.

Перевагами неофіційного оформлення є те, що не потрібно повідомляти податкову та органи ТЦК, не потрібно сплачувати податки до бюджету, а це понад 40%. Зокрема 18% податку на доходи фізичних осіб та 1,5 % військового збору. На цю суму працівник (якщо офіційно оформлений) отримує менше від заробітної плати, а також 22% від заробітної плати роботодавець платить Єдиний соціальний внесок. Щоб уникнути цього підприємці зазвичай укладають цивільно-правовий договір, який укладається на певний строк.

Але з іншої сторони нелегальне працевлаштування має негативні наслідки для найманих працівників. Це відсутність соціальних гарантій – права на відпустку (в тому числі на час вагітності та пологів), страхування від нещасних випадків на виробництві, права на оплату листків непрацездатності, також втрачають пенсійний стаж.

“Коли приходить час оформляти пенсію, а стажу немає – люди приходять у відчаї, що робити, де мені взяти стажу. А тому на інформаційних семінарах ми людям пояснюємо в чому переваги офіційного працевлаштування. Крім цього оформлені трудові відносини надають можливість громадянам в разі конфлікту з роботодавцем відстоювати свої права у судах”, – зазначила керівниця центру зайнятості.

Найбільші працедавці у Володимирському районі: ТзОВ “П’ятидні”, ТОВ “Агросвіт-Волинь”, “Володимир-Волинська птахофабрика”, ТзОВ “Гербор-Холдінг”.

Середня заробітна плата по місту та району від заявлених роботодавцями вакансій становить 9 500 грн.




коментарів: 3
  1. та до чого тут соцгарантії-шмаранті, доїзд , їдальня:)))…. Та не хочуть люди іти зв’язуватись з тцк для влаштування на ту роботу! Все просто. Чинуші з тими законами скоро самі дзюрки будуть сверлити та за станками вкалувати

  2. Не слухайте тих дурнів, що так м”яко вам стелять. Відпрацюєте все життя, а потім держава вам за це дасть копійки, і то не вчасно, і неправильно нарахують. Так як ПФ дихає на ладан, їм дали негласну вказівку — любими способами затягнути і зменшити нарахування пенсії. Заявляю вам зі 100% відповідальністю ! Держава порушила закон — змінила правила гри під час самої гри ! Збільшення трудового стажу, віку виходу на пенсію мав би бути застосований до тих, хто починає свою трудову діяльність. Це можна було б зрозуміти. А так люди працювали все життя по одних законах, а залишилось ще рік, або навіть кілька днів , і вам підсовують інший ! Не вірте державі !!! Вона вас обдурить ! І це вже доведено не один раз ! (згадайте ощадкнижки ).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота