<

[ОНОВЛЕНО] Ігор Гузь розповів про підсумки роботи за рік та про плани на 2021

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:36 | 8.12.2020 / Іваничі, Володимир, Любомль, Нововолинськ / /
Перегляди
15
/ коментарі 2

Народний депутат Ігор Гузь 8-го грудня у Володимирі-Волинському провів пресконференцію, на якій розповів про роботу у 2020 році.

Відео з пресконференції дивіться в ефірі інтернет-видання “БУГ”.

Робота у Верховній Раді упродовж 2020 року та чи можливе розширення коаліції монобільшості, підсумки виборів до місцевих рад, як допомагатиме народний депутат Ігор Гузь новообраним міським головам і депутатському корпусу від «За майбутнього», чому планує знищувати «совок» в органах місцевого самоврядування, про потенційну зустріч із генпрокурором та керівниками МВС і СБУ – про все це парламентар розповів у підсумковій прес-конференції, йдеться на офіційній сторінці нардепа.

Робота у Верховній Раді

Депутатська група «За майбутнє», до якої увійшло 24 депутати-мажоритарники, ефективно працює в парламенті. Її представники різні, з різним бекграундом, але нас об’єднала можливість захищати інтереси виборців. За цей рік адекватної співпраці з монобільшістю немає майже у всіх питаннях.

Дуже прикро визнавати, але у 2020 році депутатів з групи «За майбутнє» обмежили в ресурсах на соціально-економічний розвиток. Вважаю, це – несправедливо. Мої виборці не винні, що вони обрали депутата не від «Слуги народу». Є співпраця з колегами з інших фракцій. 5 нардепів від Волині тісно співпрацюють між собою і немає жодних перешкод у цьому. Можливий варіант змін: коаліція в парламенті з монобільшістю може розширитися і розглядається питання входження депутатської групи «За майбутнє».

Будівництво доріг

Із будівництвом доріг в окрузі у нас успішна історія. Цьогоріч за кошти «польського кредиту» нарешті розпочали будівництво дороги з Устилуга до Володимира-Волинського (18 км): завершують класти перший шар асфальту. Відповідно до прогнозів польської сторони, Служби автомобільних доріг Волині, Укравтодору, у квітні-травні 2021 року дорогу мають завершити комплексно з нанесенням розмітки, облаштуванням зупинок, відбійників, освітлення.

Майже завершили будівництво Шистівської об’їзної. Зробили дорогу з Володимира до Верби – до повороту на Любомль, до повороту на Овадне. Вдалося, хоч і не заплановано, не просто зробити кілька кілометрів дороги з Нововолинська до Іванич, але аж до повороту на Благодатне.

Зроблена дорога з Литовежа до кордону Волині зі Львівщиною.Хтось критикує діяльність держави, уряду в контексті дорожнього будівництва, що забрали кошти з «ковідного фонду» на дороги – мені здається, ця критика слабка в аргументації. Бо економіка розвивається, залучаються інвестиції тоді, коли нормальні дороги.

Процес децентралізації в окрузі

Була пропозиція уряду фактично припинити існування територіальних громад в Іваничівському районі – Литовезької і Поромівської, у Володимир-Волинському районі – Зарічанської. Оваднівську громаду мали приєднати до міста Володимир-Волинський.

У Любомльському районі Головненську ТГ мали приєднати до Любомльської громади. У всьому цьому логіка взагалі відсутня. Наша команда і я особисто всі ці роки робили все можливе, щоб у 2017 році 12 ОТГ були створені.

Розуміємо і знаємо фінансові показники цих громад, але станом на сьогодні тільки Зарічанська ТГ об’єднана з Володимиром. Ще дві сільські ради об’єдналися з Нововолинськом – Грядівська і Грибовицька.Вважаю: ті громади, які залишилися, вони мають перспективи. Зразу скажу, є проблемні громади з фінансової точки зору – Головненська, Поромівська.

Думаю, за певний період часу виникне питання, чи зможуть вони існувати самостійно. Зараз це питання не стоїть, але треба, щоб керівники цих громад розуміли ті виклики, які є. Два міста потребували і потребують розширення. Адже у них є перспектива. Складно сказати сьогодні, в яку сторону це розширення має бути. Якщо говорити за Нововолинськ – на перспективу Поромівська ТГ.

Але треба, щоб мешканці розуміли і відчували цю потребу. Якщо Володимир – тут складніше, тому що законодавець прописав, що ціла громада може приєднатися до міста, а не її частина.

Місцеві вибори

Як громадянин, я скористався своїм правом балотуватися, брати участь у виборчій кампанії, тому очолив список команди «За майбутнє» в окрузі № 19 до облради й очолив список нашої команди до Нововолинської міськради. За мене проголосувало найбільше виборців серед усіх політичних партій і серед усіх кандидатів на Волині – 7400 голосів.

У Нововолинську в мене була запекла боротьба з колишнім очільником міста – Віктором Сапожніковим. Ми проаналізували з колегами, що наш список до Нововолинської міськради від партії «За майбутнє» отримав найбільшу кількість голосів і мандатів від партії «За майбутнє» по країні: 14 мандатів з 34. Такого немає в жодній міській раді.Вибори у Володимирі й Нововолинську – двоє висуванців з моєї команди – Ігор Пальонка і Борис Карпус перемогли з суттєвим відривом.

Це говорить про те, що є запит на зміни, це довіра до команди в цілому. Дякую виборцям, що підтримали. Сподіваюся, ми з командою спробуємо виправдати вашу довіру. Щодо територіальних громад: у всіх 11 громадах 19 округу були висуванці від «За майбутнього». Або ми підтримували кандидатів.

Ми виграли у 8, програли у трьох громадах – це Рівненська ТГ, де наш кандидат програв всього 79 голосів і це дуже небагато; Поромівська ТГ, де наш кандидат програв 49 голосів і це теж дуже небагато на рівні статистичної похибки. І суттєво наш кандидат програв в Іваничах, де виграла Лідія Томашевська, яка отримала понад 50 % голосів.

У кожній тергромаді вже створені фракції «За майбутнє». Працюватимемо й надалі. В окрузі майже 150 мандатів від нашої політсили. Координуватимемо цих людей, навчатимемо, мотивуватимемо до змін. Нам вдасться, щоб наші колеги були продуктивними.

Робота в окрузі

Не дуже багато відвідував населених пунктів упродовж року. Проте у 2019 році об’їхав кожне село, кожну громаду свого округу. Тримаю «на пульсі» те, що відбувається, працюють приймальні, команда помічників.

Мій помічник-консультант Віктор Хиць очолив нову велику Володимир-Волинську райраду. Це рішення депутатського корпусу. Він – людина, яка 6 років працювала зі мною у Володимир-Волинському районі, знає кожне село.

Дехто вважає, що така монополізація шкідлива, що одна політсила в одному регіоні – обласна рада, Луцьк і Луцька райрада, Ковель і Ковельська райрада – отримали керівників від «За майбутнього». По-перше, це думка виборців і ніхто не примушував. З іншого боку, думаю, в нашому окрузі жодних загроз не буде. Ми намагаємося об’єднувати всі політсили.

Плани на 2021 рік

За останні 6 років в нашому окрузі зробили більшість магістральних доріг. У 2021 році відстоюватиму, щоб завершили ремонт дорожнього покриття з Нововолинська на Іваничі, з Нововолинська до центру Павлівської ТГ, з Володимира на Устилуг, дорогу до самого Благодатного.

Спільно з Ігорем Пальонкою зробимо все можливе, щоб наступного року капітально відремонтувати вулицю Зимнівську. Відповідно до інформації, якою я володію, є всі шанси зробити дороги від села Верба до Любомля, з Верби до Ковеля, з Ковеля до Ягодина.

У Володимирі і Нововолинську, без сумніву, управляти процесами мають міські голови. Але я без зайвої скромності скажу, що теж активно долучаюся до процесу змін. Вважаю, що маю право це робити як народний депутат.

Зміни у Нововолинську та Володимирі

У Нововолинську я оголосив про аудит роботи міської ради і міського голови. Аналогічний аудит буде і у Володимирі. Вже надійшло приблизно 50 різних документів, сигналів, звернень щодо зловживань Віктора Сапожнікова.

Найближчим часом, сподіваюся, у мене буде зустріч із генпрокурором Венедіктовою, якій я особисто вручу документи. Хтось думає, що це «полювання на відьом» – ні. Це аудит і це нормальна історія.Вважаю, що в двох містах ми повинні подолати «совковість». Може комусь це неважливо, але я вважаю, що якісний інтернет у міських радах – це важливо.

У Нововолинську, наприклад, в міськраді немає жодного пластикового вікна, працюють переважно жінки у кабінетах, де дуже холодно. Там ще досі червоні доріжки радянського штибу.

Якщо інвестор завтра приїжджає, він хоче вкласти 50 млн євро, то зважатиме на те, як і в яких умовах, кабінетах, його прийматимуть, наскільки йому зручно. «Совок» не тільки у формальних речах. Є ще й психологічні проблеми: в обох міськрадах була така історія, коли намагалися працівників тримати під «плінтусом» і їм була вказівка – не висовуватися. Так не може бути надалі.

Якщо ми живемо в демократичному суспільстві, то повинні чути працівників виконавчих комітетів, створити дружні колективи, а не за принципом: я начальник – ти дурень. Оці речі не менш важливі, ніж дороги, освітлення, прибудинкові території. У нас і надалі буде оновлення у структурах.

Ви бачили нових заступників голів. Дві людини у Нововолинську і Володимирі залишилися зі старих команд – Ярослав Матвійчук і Олександр Громик. Це говорить про те, що ми не прийшли руйнувати. Якщо міські голови їх залучили до роботи в новій каденції – не бачу тут проблем. Але відповідальність за ці рішення лежить на міських головах.

У містах немає бути жодних питань, які є закритими від громадськості. Вважаю, потрібно транслювати у прямому ефірі сесії міськрад, засідання виконкому, комісій. Будь-яке рішення, документи, тендери – все треба ще більше зробити прозорим і зокрема на сайті міськради.

Моя пропозиція була до міських голів – максимально йти у фейсбук, інстаграм, робити ефіри, включення, звітувати щотижнево не просто під час оперативки, а в онлайн режимі, щоб чути людей.Багато хто запитує, чи ми повернемося у двори багатоквартирних будинків.

Не зараз, але, думаю, весною чи влітку ми з міськими головами звітуватимемо у дворах. Цю практику я впроваджую 6 років. Екс-міські голови називали це цирк-шапіто. Виборці розказали самі, де це шапіто, а де люди, яким вони довіряють. Вважаю, що ця практика має продовжуватися. Сподіваюся, буде хороша співпраця між депутатським корпусом і міськими головами. Я теж долучаюся до цього процесу. Хочеться, щоб це був єдиний організм. Щоб дійсно ми менше ділилися на партії, а об’єднувалися навколо результату.

Особисті плани

Завершити облаштування рекреаційної зони на Риловиці. Треба доробити: дитмайданчик у вигляді корабля і ще декілька невеликих споруд.

Машина-амфібія має розчистити річку. Мій принцип такий: якісно беремося за об’єкт і робимо його повністю, а тоді йдемо до іншого.

У Благодатному навколо майданчика зі штучним покриттям біля школи треба зробити бігові доріжки, привести у порядок територію. Перший етап робіт завершили в Іваничах щодо облаштування футбольного майданчика зі штучним покриттям. Шукатимемо гроші, щоб завершити об’єкт в комплексі.

Хотів би завершили у Любомлі реконструкцію парку за стелою загиблим воїнам АТО. Ми її трохи зробили вже.Вали у Володимирі: цей об’єкт за 30 років опинився у плачевному стані, як на мене. Але це туристичний об’єкт номер один для міста, району. Разом із працівниками історико-культурного заповідника напрацюємо план, як розвивати об’єкт і представимо його громадськості. Туристи і місцеві жителі повинні відпочивати на просторах валів.

Питання митного посту «Устилуг»

Він у жахливому стані. Вважаю, що це теж одне з моїх ключових завдань на 2021 рік. Треба знайти ресурси, привернути увагу, хто б не був керівником уряду, президентом, щоб збільшити пропускну спроможність ПП «Устилуг» і створити комфорт його працівникам.

Ми плануємо відкриття серйозної інституції – ресурсного центру Прибужжя. Він розташовуватиметься у двоповерховому приміщенні. Я називаю його «мозком трансформації» у нашому регіоні.

У ньому працюватимуть люди, які на громадських засадах допомагатимуть місцевій владі писати проекти і вигравати гранти, займатися інвестиціями. Хочу, щоб там завжди бачили гостей, які будуть розширювати горизонти для нашого краю.

Платформи «Новий Володимир» і «Новий Нововолинськ» – це не була передвиборна історія. Цього тижня ми зустрінемося з громадським активом цих платформ. Уже розуміємо, з ким працювати у міських радах, знаємо заступників, старост. Вважаю, що це має бути тісна взаємодія влади і громадського сектора. Кличемо усіх, хто хоче змінювати ситуацію в містах.




коментарів: 2
  1. Так, починати треба з облаштування кабінетів в місьій раді! А жалюгідний стан міської лікарні, соціальних об’єктів, диряві покрівлі житлового фонду нехай зачекають,

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок