<

Оглянув роботу закладів освіти Володимира та Овадного: голова Волиньради ознайомився з проблемами регіону

12:16 | 7.11.2023 / Володимир / , /
Перегляди
1041
/ 1 коментар

6-го листопада до володимирських та оваднівських закладів освіти приїхав голова обласної ради Григорій Недопад. Він оглянув, як навчальні заклади справляються з роботою в умовах війни та вислухав про проблемні моменти.

Спочатку депутати обласної ради Ярослав Матвійчук, Андрій Бокоч, Юрій Сиротюк, а також голова райради Віктор Хиць разом з Недопадом відправилися до Волинського обласного соціального гуртожитку для дітей-сиріт. Голова Волиньради привіз гуманітарну допомогу – предмети особистої гігієни та мийні засоби.

Цей заклад для підлітків-сиріт, які вчаться дорослого життя. Тут мешкає 17 молодиків. Проблема приміщення – дірявий дах, на який голова облради порадив виготовити ПКД. Адже крокви покрівлі в якісному стані й на це піде небагато коштів.

Далі депутати завітали до Володимирської спеціальної школи, де навчаються, виховуються та отримують корекційні послуги 94 учні з особливими освітніми потребами: 77 з порушеннями слуху та 17 зі складними порушеннями розвитку. За словами директорки Тамари Мазурук, дітей вистачає, адже батьки незадоволені можливостями інклюзивної освіти у загальноосвітніх школах. У планах – створення при спецшколі також дошкільного відділення для ранньої реабілітації.

Основні проблеми – це запуск вентиляційної системи й гідроізоляція фундаменту цокольного приміщення, в якому знаходиться укриття. Також поновлення комп’ютерної техніки і будівництво спортивного майданчика для пляжного волейболу. Учні з особливими потребами, які навчаються в спецшколі, сильні у волейболі та здобувають призові місця на змаганнях. Серед учнів чемпіони України та Європи, тому вчителі та дирекція просять виділити кошти на їх розвиток.

Після цього депутатська делегація відправилася до Володимирського фахового коледжу. Тут приєднався міський голова Ігор Пальонка. Міністерство агрополітики, яке було власником освітньої установи до 2015-го, дозволило занепасти виробничій базі. Більшість будівель фахового коледжу – побудовані в 60-х роках минулого століття й не мали відтоді капітального ремонту.

Кількість спеціальностей скоротили, і тепер десяток будівель коледжу стоїть пусткою, як і один з гуртожитків, який в аварійному стані.

Щоб полагодити всю систему фахового коледжу обласній раді буде не під силу, повідомив Недопад. Проте міський очільник сказав, що в планах переобладнати приміщення аварійного гуртожитку в житло для ВПО. Це буде можливо, коли з обласного балансу його передадуть до міського. Однак, перспектива це не близька, оскільки для запуску процедури зміни власності коледж виготовив землеустрійну та технічну документацію лише на третину майна.

Наступна станція – заклади професійної освіти. Володимирський ЦПО, яки очолює Юрій Мозоль, має 48 приміщень у Володимирі, Овадні та Локачах. Згодом Центр професійної освіти перейде з державного балансу на обласний.

Тут опановують 16 спеціальностей – будівельну,сільськогосподарську, харчову, торгову, швейну, авторемонтну та електромеханічну галузі. Планують ввести в навчальну роботу гурток по керуванню дронами. Виробнича база центру – це різноманітні майстерні, парк сільгосптехніки, 250 гектарів ріллі, селекційна дільниця, ферма, свинарник, вівчарня, пилорама та інше. 

Серед потреб – трактор за мільйон гривень.

На кінець поїхали до Оваднівської громади побачити гімназію та ліцеї.

У гімназія у селі Сусваль облаштовують бетонне модульне укриття. Тут навчається 87 учнів.

Більше фото:

Волинський обласний соціальний гуртожиток для дітей-сиріт

Володимирська спеціальна школа

Фаховий коледж

Центр професійної освіти

Гімназія та ліцей в Оваднівській громаді




один коментар
  1. Прикро читати не зовсім достовірну інформацію про рідний фаховий коледж. Здається, що таке солідне видання перетворюється на бульварну газетку. Не можу не прокоментувати деякі речення публікації.
    За 98 років свого існування у коледжі було закрито тільки одну спеціальність – Гідромеліорацію у 1992 році. І то це сталося внаслідок припиненням меліорації земель в Україні, в тому числі і на Волині. Проте замість Гідромеліорації у 1993 році, на той час в технікумі, відкривається спеціальність «Землевпорядкування». У 2002 році було відкрито підготовку молодших спеціалістів спеціальності «Право», а у 2008 – «Автомобільний транспорт».
    До 2015 року коледж належав Міністерству аграрної політики України, з 2015 року всі вищі навчальні заклади України були передані Міністерству освіти і науки, з 2018 року переведені на фінансування з обласних бюджетів. На превеликий жаль за останні 30 років фінансування коледжу знаходиться в край незадовільному стані. На покращення матеріальної бази і ремонти приміщень фінанси не виділяються. Всі ремонти: косметичні, заміна вікон, утеплення, ремонт водо і теплопровідних мереж, перекриття дахів, всю технічну і проектну документацію коледж здійснював за рахунок власних надходжень. Відносно аварійного гуртожитку, починаючи з 2006 року, ми неодноразово зверталися і до Міністерства аграрної політики України, і до Міністерства освіти і науки України, і до Волинської обласної ради, і до Волинської обласної державної адміністрації, і до Народних депутатів України, але питання так і залишається відкритим.

    Директор Володимир-Волинського фахового коледжу

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок