<

Офіцер Володимир-Волинської громади розповів про важливість знання громадянами своїх прав та дотримання етики поліцейським

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:55 | 22.03.2021 / Володимир / , , /
Перегляди
447
/ Коментарі відсутні

Чи сприятливий клімат у спілкуванні між копами та цивільними у місті та селах – поцікавився БУГ у поліцейсього офіцера Володимир-Волинської громади Андрія Грицюка.

Наприкінці лютого у Раді зареєстрували законопроєкт, яким передбачається внесення змін до статті 185-ї Кодексу про Адміністративні правопорушення і який передбачає високий штраф за образу поліцейського при виконанні службових обов’язків. Багато обговорень виникло щодо цих доповнень.

Саме тому звернулися до начальника сектору взаємодії з громадами відділу превенції Володимир-Волинського РВП, капітана поліції Андрія Грицюка, який розповів про практику комунікації копів та цивільних громадян, а також про свої повноваження і спілкування з жителями ОТГ.

Про комунікацію з жителями громади

“Скільки не працюй, завжди трапляються випадки, яких не було раніше, – в цьому основна цікавість моєї професії”, – розповідає поліціянт з досвідом.

Пан Андрій працює в правоохоронних органах з 2007-го року. Починав ще з тодішньої міліції, довго був дільничим. Віднедавна, пройшовши конкурс та низку перевірок, він став офіцером Володимир-Волинської громади.

“Я вже познайомився з багатьма жителями Володимира-Волинського, Заріччя, Федорівки, про мене розповсюджена інформація в соціальних мережах”.

Андрій Грицюк переконує, що серед поліцейських все ж є багато порядних і людяних спеціалістів. Бажання влади посилити відповідальність за образу його та колег, звісно, для правоохоронців – хороша новина. Проте пам’ятати варто не лише про свої права, а й про етику, толерантність.

Поліцейський залюбки поділився інформацією, коли закон стоїть на стороні цивільних громадян.

Перед затриманням правопорушника чи підозрюваного, офіцер поліції зобов’язаний оголосити йому наступну інформацію:

Затриманий має право на допомогу адвоката і на мовчанку. (статті 59-та та 63-тя Конституції України). Ви можете цілком спокійно відмовитися давати будь-яку інформацію про дії ваші та ваших близьких родичів.

Важливим нюансом є те, що інформацію про ці права зобов’язаний надати поліцейський, коли везе вас у відділок, а якщо він цього не зробив, ви можете поскаржитись на його бездіяльність в прокуратуру, якщо зможете це довести.

А вже в цьому допоможе відеокамера. Так, не лише поліцейський може фіксувати свої дії на відео. Громадянам це дозволяє:

  • ст. 34 КУ про дозвіл на різні способи поширення інформації;
  • ст. 7 ЗУ «Про інформацію»відповідно до якої ніхто не може обмежувати права особи у виборі форм та джерел одержання інформації;
  • ст. 9 ЗУ “Про Національну поліцію”, яка передбачає відкритість та прозорість поліцейських дій;
  • ст. 302 ЦК, відповідно до якої фізична особа має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію.

“Трапляється, що правопорушник починає зйомку у вигідний для нього момент, вже після того як наробить дурниць і націлено розізлить поліцейського. Зйомка, яка заважає роботі, не є незаконною, проте неприємна і підла”, – поскаржився офіцер.

Порядок проведення поверхневої перевірки

Поверхневий огляд вас чи автомобіля може здійснити будь-який поліцейський, проте не торкаючись ваших речей: вміст сумки чи багажника ви показуватимете самі. Проводити рукою по одязі, який на вас, не зазираючи в кишені, може лише поліціянт однакової з вами статі або за допомогою спеціального приладу ( ст. 34 ЗУ “Про національну поліцію”).

Щодо статті 185 КУпАП, то за образу або ухил від прохань поліцейського передбачається покарання. Андрій Грицюк розповів, що спочатку він наголошує припинити неправомірні висловлювання, а вже після цього, якщо громадянин не заспокоюється, складає протокол.

Коп не має права заходити в дім без запрошення

Окрім, звісно, випадків, коли за дверима чутні звуки явного прояву насилля. Тобто через скаргу на гучну вечірку поліція навідається до вас ще раз на наступний день. А без відповідного рішення суду, вони не відкриють двері. (Стаття 13 Кримінального процесуального кодексу).

Андрій Грицюк переконує, що серед поліцейських є багато порядних і людяних спеціалістів. Проте важливо усім, і представникам поліції, і простим громадянам в першу чергу пам’ятати не лише про свої права, а й про етику та людяність.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок