<

Незаконна оренда або Як у приватних руках Юнака занепадає Лісне озеро, котре він не поспішає повертати державі

18:06 | 23.06.2023 / Володимир / , , /
Перегляди
19248
/ коментарів 14

І сам не гам, і людям не дам

Лісне озеро поблизу Володимира, яке роки тому було рекреаційною зоною №1 для містян, занепадає. Володимирчанам тепер немає, де відпочити та скупатися влітку. Зайти у воду Лісного – це перевірити свою вдачу та здоров’я.

Ніяких робіт з очищення лісного озерця не проводиться – водойма перебуває у приватних руках. Її орендує ось уже довгі роки пан Юнак для рибогосподарських потреб. Отримав він територію, яка, до речі, є заказником, як ви вже зрозуміли, не у зовсім законний спосіб.

Озеро Лісне, що причаїлося у мальовничому лісочку на дорозі з Володимира до Устилуга, здавна було улюбленим місцем для відпочинку мешканців регіону. Сюди влітку приїжджали, аби прогулятися, скупатися та попоїсти на природі, словом – відпочити. Бувало, що й місця всім не вистачало – охочих було багато.

Проте сьогодні такої тенденції не спостерігається. Невже люди не хочуть відпочити? Відповідь проста – поступово водойма дедалі більше стає схожою на зелену велику калюжу з мутною і брудною водою, яка не зовсім свіжо пахне.

Читайте також погляд, опублікований раніше: Ось на яку калюжу перетворилось мальовниче “Лісне озеро”

Колись велика і популярна рекреаційна зона відтепер збирає негативні відгуки в соцмережах. Аби озеро взагалі не пропало, потрібно розпочати бодай якусь роботу з його очищення, вірно? Проте для цього, хоча б, для початку треба повернути територію, заказника в руки держави, яка дивним чином “опинилася” у приватних руках на довгих 49 років,

Довідка: Ландшафтний заказник місцевого значення «Мочиська» розташований у межах Володимирського району Волинської області, на північний захід від села Федорівка і міста Володимир.

Заказник лежить у зеленій зоні міста Володимира. Площа 127 гектарів. Територія заказника охоплює також частину акваторії озера Лісного (площа 10 гектарів) з різноманітною іхтіофауною, у прибережній смузі якого зростає понад 200 видів рослин, серед яких є цінні квіткові, лікарські та рідкісні види.

Як в приватних руках Юнака незаконно опинилася земля заказника

Факт незаконної передачі земельної ділянки природно-заповідного фонду виявила  у 2021 році Держекоінспекція у Волинській області.

І це при тому, що, як виявилося, Сергій Юнак, один з братів Юнаків, яких у Володимирі добре знають (принаймні Миколу Юнака по невдалим політичним кампаніям у мери, хоча зараз він все ж – депутат міської ради), цю землю використовує понад 20 років.

Інтернет-видання “БУГ” навесні 2023 року направило запит до Держекоінспекції у Волинській області.

У ДЕІ повідомили, що Володимир-Волинською районною державною адміністрацією у серпні 2017 року здійснено державну реєстрацію права оренди за приватною особою Сергієм Юнаком для рибогосподарських потреб частини земельної ділянки природно-заповідного фонду загальною площею 19,1889 га, яка входить до складу заказника «Мочиська».

Відповідно до вимог Положення про ландшафтний заказник місцевого значення «Мочиська», територія заказника та водних об’єктів не підлягає передачі на умовах оренди для рибогосподарських потреб.

Відтак, передачу території заказника здійснено РДА всупереч природоохоронному законодавству. Тоді головою адміністрації була нинішня депутатка Володимирської міської ради Наталія Василець.

Проте, використовуючи територію раніше, Юнак, ймовірно, дякував довгі роки Волинській обласній раді. Так, спочатку землю було надано рішенням Волинської обласної ради у грудні 2001 року.

За цей час, коли озеро перебувало у приватних руках, воно встигло перетворитися з великої водойми в зелену калюжу…

Тоді у 2021 році у ДЕІ відзначили, що відповідно до охоронного зобов’язання, виданого управлінням екології та природних ресурсів Волинської обласної державної адміністрації, зазначений об’єкт загальною площею 127 гектарів (заказник “Мочиська”, до якого входить озеро) передано під охорону ДП «Володимир-Волинське лісомисливське господарство».

Було видано припис від 19.10.2021 №000388 для ДП “Володимир-Волинське ЛМГ” щодо приведення у відповідність до вимог природоохоронного законодавства.

Проте з того часу нічого зроблено так і не було.

РДА розводить руками. Про оренду нічого не знає, про свої дії – виявляється теж

Запит на інформацію видання “БУГ” також направило в Володимирську РДА. Однак, у листі-відповіді, який ми отримали, знайшли лише зайві слова, які, здається, набрані для того, щоб просто там бути.

Відповідь подаємо. Читайте.

Загалом, БУГу в РДА відписали, що їм взагалі невідомо про здійснення подібної державної реєстрації у 2017 році права оренди за Юнаком.

Також, що цікаво, у них немає інформації щодо повернення земельної ділянки у приватну власність. Дивина, бо в нас також її немає. Вона не повернена.

У запиті ми просили поінформувати про дії, які вчинила РДА, щоб повернути об’єкту в державну власність. Натомість прямої відповіді в листі уникають, а просто інформують, що щодо таких заходів у них такої публічної інформації “не знаходиться”.

Хочеться запитати: а до кого треба звернутися, щоб її знайти, як не до вас, шановні чиновники РДА на чолі з паном Лобачем? Чи у вас так захопилися писати відмовки, що забули перевірити, чи буде це збоку мати смішний вигляд?

Так чи інакше. Лісне озеро і далі знаходиться в руках Юнака, а мешканці Володимира змушені шукати відпочинку біля води деінде, а не в себе вдома. Там зайнято. Та чи не піде пан орендар найближчим часом шукати іншої водойми, бо рибку ловити там вже стане неприємно?

P.S.Сумно, але з березня 2022 припинено проведення заходів державного контролю. Щоб здійснити якісь додаткові заходи, в Держекоінспекції зав’язані руки.

Читайте також: Як виглядає замерзле озеро Лісне біля Володимира-Волинського з висоти пташиного польоту




коментарів: 14
  1. Що говорити про озеро ,як навіть на пляжі біля зарічанського мосту не спромоглися почистити очерет і зарослі біля берега і розширити водне плесо ,зате чистять калюжу на Луцькій .

  2. Сагану д..у лизав, а той йому питання вирішував, потім папу кинув. Тепер слугам шліфує.

  3. Це коментар депутата, кандидата в мери. Порахуйте кількість помилок. Просто жах! Колян, не позорся! Шановні озеро лісне це Власність Громади громаду очолює голова Пальонка якій взагалі нічього не робить стількі років щоб наші жителі мали відпочінок комфорт всі питання до міського голови а не до орендаря.

    • Це власність Держави і знаходиться в межах лісів, які перебувають у користуванні Володимирського лісгоспу. Пальонка до земель державної власності ніякого відношення не має!
      Юнак не може використовувати для рибогосподарських потреб водойму в заказнику ніяк. Це вздовж і в поперек заборонено законом!

  4. Коли косоголовий, то це не може бути тайна ( Шкода Лісного, дуже сильно шкода ,коли жили в Володимирі віддихали там. Після Соловичів і Світязя то в області було саме краще де віддихати. Природа гарна, пташки співають. Що ж той Юнак зробив з райом?(((

  5. То і скупніть того юнака в “його” озері вниз головою або вверх ногами.
    Дєлов то….

  6. Бачили у свої часи секретуточку Юнака на БРВукраїна? Явно на “зеленому” не купалася і не планувала

  7. А головою РДА тоді хто був, випадково не пані Василець Наталя, може то її спитатись як то так земля опинилась в руках маленького князька Юнака?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Квітня, Неділя
27 Квітня, Субота