<

Московський патріархат повинен звільнити приміщення Успенського собору: Волинська ОВА на вимогу Гузя подала в суд

16:53 | 1.08.2024 / Володимир / , /
Перегляди
912
/ коментарі 2

Волинська обласна військова адміністрація, на вимогу нардепа Ігоря Гузя та ще 18 парламентарів, 29-го липня, нарешті, подала позовну заяву до Господарського суду Волинської області, щоб зобов’язати релігійну громаду УПЦ мп повернути та звільнити культові споруди Успенського собору у Володимирі. Крім того, поліція зареєструвала відомості в ЄО про можливі кримінальні правопорушення під час подій 1-го липня.

Коротко про розвиток подій

Нагадаємо, 1-го липня закінчився договір оренди релігійної організації Володимир-Волинської єпархії УПЦ МП на користування пам’яткою архітектури комплексом споруд Успенського собору у Володимирі. У понеділок єпархія зібрала своїх прихожан та правила молебень, щоб їх не вигнали з храму. В той час на території храму працювала комісія з області. Під час обстеження виявили певні порушення: тріщини у стінах, заміна дверей, додавання пластикових елементів в інтер’єр. Після цього комісія пішла до керуючого єпархією митрополита Володимира, який відмовився підписувати акт про приймання-передачу майна та зазначив, що чекатиме рішення суду.

Дещо раніше прихильники московського патріархату, розуміючи, що приміщення святині доведеться таки покидати, релігійна громада Свято-Успенського собору УПЦ мп намагалася через суд поновити договір оренди на користування святинею. Однак в суді заяву не прийняли та повернули позивачу на усунення недоліків.

Згодом народний депутат Ігор Гузь ініціював звернення до керівника ОП, прем’єр-міністра, керівництва СБУ та міністра внутрішніх справ про виселення московської церкви з Успенського собору у Володимирі, яке підтримали 18 народних депутатів. З Офісу Президента документ скерували у Волинську обласну адміністрацію, звідки й прийшла відповідь.

У відповідь на звернення нардепа Гузя ОВА подала до суду на УПЦ мп з вимогою звільнити комплекс споруд Успенського собору у Володимирі

Копію відповіді від ОВА надали БУГу у пресслужбі нардепа.

У документі йдеться, що Волинська обласна військова адміністрація 29-го липня подала позовну заяву до Господарського суду Волинської області про зобов’язання релігійної громади УПЦ мп повернути культові споруди – пам’ятки архітектури національного значення, що є державною власністю, шляхом звільнення зайнятих будівель та підписання відповідного акта прийому-передачі.

Поліція внесла відомості до ЄО про можливий кримінал під час подій 1-го липня

Також у відповіді йдеться про те, що Володимирський районний відділ поліції зареєстрував відомості у єдиному обліку заяв та повідомлень про кримінальні правопорушення, які відбулись 1-го липня у місті Володимирі на території Свято-Успенського кафедрального собору УПЦ мп.

Наразі проводиться перевірка, за її результатами буде прийняте відповідне рішення.

***

І поки триває судова тяганина, прихильники московського патріархату і далі спокійно ходять в собор, слухають проповіді та пропаганду на зросійщеній старослов’янській мові.

Водночас керівництво релігійною організацією УПЦ мп на чолі із митрополитом Володимиром, який публікувався у календарі російської православної церкви на уже цей 2024 рік, коли вже майже два роки тривала війна російського агресора з Україною, випускав семінаристів у кадетській формі російського царя, святкували масляну із самоваром на території святині, досі знаходиться у володимирській єпархії та думає над черговим планом, як обійти закон та довше затриматися на території Успенського собору у Володимирі.

Читайте також:




коментарів: 2
  1. Після позитивної Постанови суду, стягувач (Волинська ВОДА) повинен негайно звернутися до Волинської обласної Виконавчої служби здійснення покарань, яка з допомогою поліції має виселити УПЦ МП, негайно! У випадку, якщо вона (московська церква) не звільнить орендований собор добровільно. До речі, невиконання рішеннь судів України карається позбавленням волі терміном від 3 років до 5-ти.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

16 Вересня, Понеділок