<

Водоканали закликають з 1 липня підвищити тарифи на воду

21:34 | 17.06.2023 / Новини / , /
Перегляди
270
/ коментарі 3

Водоканали закликають Національну комісію, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), встановити з 1-го липня економічно обґрунтовані тарифи на послуги водоканалів. Це потрібно для стабільного постачання води і каналізування в містах.

Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» розповів голова асоціації «Укрводоканалекологія» Дмитро Новицький, – повідомляє Суспільне.

«Ми звернулися до президента України з проханням розглянути це питання на засіданні РНБО, тому що ситуація критична. Єдиним джерелом фінансування діяльності водоканалів є плата споживачів за користування цією послугою», – сказав Новицький.

Він пояснив, що вартість такої послуги обмежена тарифом, який встановлює національний регулятор. Це відбувається щороку на підставі розрахунків, які перевіряє національний регулятор, і ухвалює рішення до 1 січня наступного року.

«Було засідання 27-го грудня (2022 року), були ухвалені тарифи, і після чого з невідомих причин 30 грудня рішення, яке вже було ухвалено, було відправлено нібито на доопрацювання», – заявив Новицький.

Він додав, що вартість складових тарифу – електрична енергія, реагенти, матеріали, обладнання, заробітна плата працівників, яка була встановлена ще в 2020 році, вона не змінилася.

«Ми працюємо в жахливих умовах недофінансування», – наголосив Новицький. 

Він додав, що, за розрахунками відповідних підрозділів національного регулятора, середній відсоток підняття тарифу по Україні становить 33 %. Це орієнтовно 80 грн до чинного тарифу на сім’ю з трьох людей.

«Безвідповідальне ставлення національного регулятора до цілої галузі вже призводить до жахливих наслідків. Вже почалися арешти рахунків водоканалів. Запорізький обласний водоканал, Уманський водоканал та інші – на межі такого арешту. Ми попереджаємо, що ми не зможемо виконувати свою основну функцію. Ми будемо вимушені або не сплачувати за електроенергію, що обвалить ринок електроенергії, або обмежувати і погодинно подавати воду в міста», – сказав голова асоціації «Укрводоканалекологія».

Він додав, що це буде катастрофа. Системи пожежогасіння будуть певний час перебувати без води.

Підвищення ж тарифів, зі слів Новицького, стабілізує ситуацію, тому що у водоканалів з’явиться джерело покриття їхніх витрат.

«Ми зможемо хоча б частково покривати ті борги оплати за електроенергію, матеріали, обладнання. Таким чином ми забезпечимо стале постачання води і каналізування в містах», – сказав Новицький.




коментарів: 3
  1. Електроегергія тепер вода ,що там далі,хочете щоб песіонери виздихали з їх, такими мізерними пенсіями ,чи як?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

8 Травня, Середа