<

Вкусив кліщ: у Луцькому районі в 2-річної дитини виявили хворобу Лайма

05:38 | 23.06.2023 / Новини / /
Перегляди
203
/ Коментарі відсутні

У Рожищі Луцького району зафіксували випадок хвороби Лайма (іксодовий кліщовий бореліоз) у дитини двох років.

Про це повідомляє Рожищенська міська рада.

За інформацією Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, випадок захворювання зареєстрували 21 червня 2023 року.

З’ясувалося, що кліщ на дитину потрапив при відвідуванні прилісової території, що належати до сіл Єлизаветин, Носачевичі. Це свідчить про наявність збудника в природному середовищі та становить епідемічну небезпеку для населення в зазначених зонах.

Інкубаційний період при хворобі Лайма становить від 3-5 днів до 1 місяця. Після цього з’являються загальна слабість, нездужання, підвищення температури, головний біль, порушення сну. При хворобі Лайма часто на місці укусу кліща спостерігається почервоніння будь-якої форми, яке поступово збільшується у розмірах – мігруюча еритема (у 20 % хворих вона відсутня). З клінічних проявів найбільш характерними є ураження шкіри, нервової системи, опорно-рухового апарату (ураження суглобів), серця.

Симптоми іксодового кліщового бореліозу (хвороба Лайма):

  • тривалість інкубаційного (прихованого) періоду від однієї до 60 діб, найчастіше – 14 діб;
  • незначний свербіж в місці укусу кліща;
  • часто разом з еритемою у людини з’являється лихоманка, біль голови, затверділість м’язів шиї, ломота в усьому тілі і млявість.

Пізня діагностика захворювання та відсутність лікування на ранніх стадіях може спровокувати ураження нервової системи, опорно-рухового апарату, серця, спричинити інвалідність і навіть призвести до смерті, – наголошують фахівці.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Квітня, Неділя
27 Квітня, Субота