<

Верховний суд Нідерландів постановив повернути «скіфське золото» Україні

17:41 | 9.06.2023 / Новини / /
Перегляди
89
/ Коментарі відсутні

Верховний Суд Нідерландів залишив чинним попереднє рішення нідерландського суду, який постановив повернути колекцію «скіфського золота» з кримських музеїв на підконтрольну українському Уряду територію, а не до тимчасово окупованого росією Криму.

Про це йдеться на сайті Верховного Суду Нідерландів, пише Громадське.

«Скіфське золото» — це колекція із 565 музейних експонатів, яку привезли на виставку “Крим. Золотий острів у Чорному морі” до Амстердама із чотирьох музеїв Криму ще до окупації півострова росією. У 2016 році окружний суд Амстердама ухвалив, що колекцію мають повернути на підконтрольну українському Уряду територію, а не до тимчасово окупованого Криму.

Після цього до Апеляційного суду звернулися представники кримських музеїв, які розташовуються на тимчасово окупованій території, але апеляція у жовтні 2021 року лише підтвердила попереднє рішення. Згідно з конвенцією ЮНЕСКО, художні цінності мають повернути суверенній державі, яка надала їх для тимчасової експозиції.

А в січні 2022 року так звані музеї, що діють на території окупованого Криму, в останній момент подали касаційну скаргу на рішення Апеляційного суду Амстердама про повернення “скіфського золота” до України. На час судових розглядів “скіфське золото” вирішили зберігати в музеї Алларда Пірсона в Амстердамі.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

15 Травня, Середа