<

В Україні створять групи для пошуку зниклих безвісти під час війни

07:07 | 19.03.2024 / Новини / /
Перегляди
65
/ Коментарі відсутні

Кабінет міністрів схвалив проект змін до статті 11 закону «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин».

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на представника уряду у Верховній раді Тараса Мельничука.

Законопроектом пропонується визначити на період воєнного стану та протягом одного року після скасування повноваження Генерального штабу ЗСУ щодо створення пошукових груп. Вони будуть створюватися за погодженням з Координаційним штабом з питань поводження з військовополоненими.

Передбачено надання Координаційному штабу права на переговори з гуманітарними місіями, громадськими обʼєднаннями фізичними особами, які провадять діяльність на тимчасово окупованих територіях з метою розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Зниклі безвісті

В Україні з травня 2023 року працює Єдиний реєстр зниклих безвісти осіб. Тоді було офіційно підтверджено близько 23 тисячі осіб, які вважаються безвісти зниклими за особливих обставин – внаслідок воєнних дій.

До реєстру потрапляють всі дані про військовослужбовців, які розшукуються. Збройні сили України самостійно запускають розшук і подають інформацію до реєстру, якщо мають підстави вважати військового зниклим безвісти або полоненим.

У вересні 2023 року Кабмін ухвалив постанову про передачу функцій уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти до Міністерства внутрішніх справ, Міноборони та Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими. Відтоді МВС займається координацією розшуку осіб та функціонуванням реєстру, Міністерство оборони – пошуком тіл загиблих, а Координаційний штаб – обміном тілами загиблих.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця