<

В Італії на Сицилії розпочалося виверження вулкана Етна

11:05 | 13.11.2023 / Новини / /
Перегляди
154
/ Коментарі відсутні

В Італії на Сицилії розпочалося виверження вулкана Етна. Поточна фаза виверження Етни, яка наразі обмежується районом вершини вулкану, не впливає на роботу Міжнародного аеропорту Катанії ім. Вінченцо Белліні.

Про це повідомляє газета La Sicilia, пише Суспільне.

Зазначається, що спостереження фахівців Національного інституту геофізики і вулканології свідчать про так звану пароксизмальну фазу. Видання пише про вибухи з південно-східного кратера, 4,5-кілометровий фонтан лави та попіл.

“Після переливу лави і посилення підземних поштовхів настає еруптивна фаза. На Етні триває пароксизмальна активність з південно-східного кратера з викидом попелу, що падає на підніжжя північного схилу. Це випливає зі спостережень експертів Національного інституту геофізики і вулканології, обсерваторії Етни, в Катанії за новою фазою виверження”, — пише видання.

З південно-східного кратера Етни б’є фонтан лави. За оцінками Національного інституту геофізики і вулканології, обсерваторії Етни в Катанії, висота еруптивного стовпа становить близько 4 500 метрів над рівнем моря.

Фахівці відстежують найвищий активний вулкан Європи за допомогою аналізу зображень з мережі камер спостереження.

Виверження супроводжується постійним підвищенням рівня “тремтіння” Етни, яке сигналізує про підйом розпеченої магми у внутрішніх каналах вулканічної споруди і яке іноді, як це сталося цього разу, віщує підйом, що супроводжується вибухами, спричиненими бурхливим викидом газу.

У серпні на Сицилії через виверження вулкану Етна зупинялась робота аеропорту.

Напередодні стало відомо, що в Ісландії виверження вулкану може знищити місто Гріндавік поблизу столиці країни Рейк’явіка. В Ісландії оголосили надзвичайний стан через потужну кількість землетрусів поблизу Гріндавіка та можливе виверження вулкану.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок