<

Уряди Польщі та України зустрінуться у Варшаві для розв’язання проблеми блокади кордону

16:33 | 22.02.2024 / Новини / , , /
Перегляди
96
/ Коментарі відсутні

Урядовці Польщі та України зустрінуться у Варшаві 28-го березня задля розв’язання проблеми блокади польсько-українського кордону.

Про це на пресконференції заявив прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск, пише Суспільне.

“Я хотів би, щоб усі усвідомлювали, в який історичний момент ми повинні приймати рішення (йдеться про другі роковини від початку повномасштабного вторгнення РФ), коли ми говоримо про наші стосунки з сусідами, нашу позицію, а також внутрішню ситуацію, ситуацію на кордоні з Україною, фермерів, протестів. Мусимо знайти спільне розвʼязання, щоб зберегти інтереси польських фермерів”, — сказав Туск.

Тим часом польська влада вирішила включити до переліку критичної інфраструктури прикордонні переходи з Україною, визначені ділянки доріг і залізничних колій. Це має допомогти розблокувати рух транспорту, пише Громадське.

За словами прем’єра Польщі, рішення про оновлення переліку критичної інфраструктури має на 100% гарантувати, що військова допомога, техніка, боєприпаси, гуманітарна та медична допомога надійдуть українській стороні без затримок.

Туск пояснив, що це передбачатиме інший тип організаційного режиму в пунктах пропуску та на під’їзних шляхах і коліях до кордону з Україною.

За його словами, це рішення про оновлення переліку є питанням «найближчих кількох годин».

Туск закликав до внутрішньої та міжнародної дискусії, щоб відділити питання підтримки України та захисту польських фермерів від «негативних наслідків лібералізації торгівлі з Україною».

«Ми будемо шукати рішення для польських фермерів, як внутрішніми методами, так і шляхом використання національних фондів, а також шляхом подальших переговорів з Україною та європейськими інституціями», — сказав Туск.

Він також прокоментував антиукраїнські гасла, які звучали під час протестів фермерів. 

«Я ніколи не погоджуся з одним — ми не можемо дозволити тим, хто відкрито і безсоромно підтримує путіна, служить російській пропаганді та дискредитує польську державу, нас, поляків, скориставшись протестами фермерів на кордоні», — сказав він.

Напередодні президент України Володимир Зеленський звернувся до партнерів України у Європі та передусім у Польщі щодо ситуації на українсько-польському кордоні. За його словами, він доручив українському уряду найближчим часом, до 24-го лютого, бути на кордоні між двома державами. Зеленський запросив польських прем’єра та президента підтримати цей діалог. Він також звернувся до Єврокомісії, щоб у цій зустрічі взяв участь її представник.

Своєю чергою президент Польщі Анджей Дуда заявив, що підтримує ідею зустрічі українського і польського урядів з представниками Європейської комісії для вирішення ситуації на кордоні.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Квітня, Неділя