<

Уряд хоче підвищити акцизи на тютюнову продукцію

03:23 | 16.03.2024 / Новини / , /
Перегляди
116
/ коментарі 3

Кабінет міністрів України планує погодити законопроєкт, який передбачає підвищення акцизного податку для тютюнових виробів. Вищі ставки податку можуть запрацювати вже з липня цього року.

Про підготовку відповідного рішення повідомив заступник голови податкового комітету Верховної Ради Ярослав Железняк. Законопроєкт та пояснювальна записка до нього є у розпорядженні редакції Економічної правди.

Урядовий проєкт закону пропонує внести низку змін до Податкового кодексу. По-перше, встановлює ставку акцизного податку не у гривнях, а у євро. Як пояснюють у Міністерстві фінансів, яке розробило документ, відповідна вимога міститься у рекомендаціях МВФ в межах поточної кредитної програми.

По-друге, законопроєктом пропонується поступово підвищувати ставку акцизів для тютюну до мінімального нормативного значення, яке діє у ЄС. 

Так, відповідно до директив Євросоюзу, загальний акцизний податок на тютюн має становити не менше 60% від середньозваженої роздрібної ціни пачки цигарок та не менше 90 євро за 1000 сигарет. Для порівняння, наразі в Україні цей податок становить близько 60 євро за 1000 сигарет.

У разі, якщо відповідний законопроєкт підтримає Верховна Рада, то з 1 липня 2024 року ставка акцизу на сигарети може становити 47 євро  (або близько 1987 грн) за 1000 сигарет з фільтром (проти поточних 1881,17 грн за 1000 сигарет). 

Надалі ставка податку поступово зростатиме до 90 євро за 1000 сигарет. Ця ставка почне діяти з 1 січня 2028 року. Аналогічно зростатимуть ставки податку і на інші тютюнові товари.

За розрахунками Мінфіну, реалізація законопроєкту дозволить збільшити надходження до державного бюджету: у 2025 році – на близько 621 млн грн, у 2026 році – на близько 5 млрд грн, у 2027 році – на близько 9,38 млрд грн, а у 2028 році – на близько 13,85 млрд грн.

Зазначимо, що для того, аби відповідні зміни набули чинності, необхідно, аби його підтримала Верховна Рада.




коментарів: 3
  1. В реальності просто буде в рази більше підробок і почнуть возити без акцизу… а кришувати будуть ті хто піднімає той акциз) невже вони думають, що народ такий сліпий і недолугий?

  2. то вже й так не тютюн а швидше папір пропітаний(чи як влучніше сказати на українській) хімією та наркотою:) .. А як підвищать ціни то й правда ще більше схем мутитимуть для чесних курців) Як добре що я кинув палити ще як пачка Magna Classic була по не повних 2 гривні…

  3. Хімпром попросив щоб спонукати більше їхню продукцію використовувати?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця