<

Україна виконала свою частину домовленостей щодо розблокування кордону з Польщею

22:21 | 7.01.2024 / Новини / /
Перегляди
113
/ Коментарі відсутні

Україна виконала свою частину домовленостей, зафіксованих у плані дій для розблокування кордону з Польщею.

Про це заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач заявив в ефірі телемарафону “Єдині новини”, передає Суспільне.

“План, який ми узгодили, з боку України виконаний, і до нас на сьогодні питань немає. Питання в тому, що ще протестувальники вимагають від польського уряду”, — сказав Деркач.

За словами заступника міністра, неможливість скасування угоди про лібералізацію перевезень підтвердив і Європейський Союз, і польський уряд.

Як розповів Деркач, кількість двосторонніх перевезень, здійснених польськими перевізниками, знизилася на 5% порівняно періодом до повномасштабного вторгнення.

“Тому їхні заклики, що українські перевізники повністю “вбили” польський ринок перевезень, не відповідають дійсності”, — сказав  посадовець.

Він також розповів, що Україна лише у листопаді 2023 року недоотримала майже 10 мільярдів гривень митних зборів через блокування кордону. При цьому Польща також зазнає збитків.

У грудні 2023 року Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України спільно з новим керівництвом Міністерства інфраструктури Польщі узгодили план дій для розблокування спільного кордону.

Польські перевізники 6-го листопада розпочали блокаду руху вантажівок поблизу трьох найбільших пунктів пропуску на кордоні з Україною: “Корчова — Краківець”, “Гребенне — Рава-Руська”, “Дорогуськ — Ягодин”.

Серед основних вимог — повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Євросоюзом до 30-го червня 2024 року.

23-го листопада до акції приєднались польські аграрії у пункті пропуску “Шегині-Медика”, висуваючи свої вимоги. Уряд Польщі домовився з фермерами про призупинення протесту в цьому місці на невизначений період.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

5 Травня, Неділя
4 Травня, Субота