<

Україна й Німеччина підписали угоду про безпекову співпрацю

16:43 | 16.02.2024 / Новини / , /
Перегляди
51
/ 1 коментар

Президент України Володимир Зеленський під час візиту до Берліна підписали з канцлером Німеччини Олафом Шольцом двосторонню угоду про безпекову співпрацю, у продовження декларації G7 про «гарантії безпеки» для України.

Текст угоди опублікували на сайті Офісу президента, повідомила «Європейська правда».

Угода складається з восьми розділів. У ній немає згадок ні про безпекові запевнення, ні про безпекові зобов’язання, на чому наполягає Україна у діалозі з партнерами, натомість ідеться про безпекову співпрацю.

«Німеччина має намір надавати непохитну підтримку Україні стільки, скільки буде потрібно для того, щоб допомогти Україні захистити себе, відновити територіальну цілісність у межах її міжнародно визнаних кордонів, забезпечити її вільне та демократичне майбутнє», – йдеться у тексті угоди.

Німеччина обіцяє продовжувати надавати безпекову та військову підтримку Україні протягом усього строку дії угоди, який визначений терміном 10 років.

Німеччина обіцяє надалі підтримувати Україну на шляху реформ, а Україна зобов’язується продовжувати реформи, приділяючи особливу увагу сферам, визначеним для вступу до ЄС та викладеним у рекомендаціях Єврокомісії від 8 листопада 2023 року.

Всеохоплююча реформа, за угодою, є необхідною для євроатлантичних прагнень України, а також для її майбутньої безпеки.

У випадку майбутнього збройного нападу росії на Україну на вимогу будь-якого з учасників угоди передбачені консультації протягом 24 годин для визначення відповідних подальших кроків.

Німеччина підтверджує, що за таких обставин вона надасть Україні за необхідності швидку та сталу допомогу у сфері безпеки, сучасну військову техніку в усіх необхідних сферах, а також економічну допомогу, шукатиме згоди в ЄС щодо накладення на Росію економічних та інших витрат, а також консультуватиметься з Україною щодо її потреб під час здійснення нею свого права на самооборону, закріпленого в статті 51 Статуту ООН.

Щодо вступу України до ЄС – «Німеччина продовжуватиме підтримувати Україну на її шляху до членства в ЄС і надавати практичні вказівки».




один коментар
  1. “У Берліні, Слава Богу, їдять так пізно, що не можливо зрозуміти – це пізній обід чи рання вечеря.. “

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Квітня, Неділя