<

Углаву звільнили з посади першого заступника голови НАБУ

14:16 | 3.09.2024 / Новини / /
Перегляди
103
/ Коментарі відсутні

Директор Національного антикорупційного бюро Семен Кривонос звільнив свого першого заступника Гізо Углаву «за вчинення дисциплінарного проступку». Незадовго до того Углава подав заяву на Кривоноса до НАЗК.

Про звільнення Углави повідомили в НАБУ, пише Громадське.

Там пояснили, що той порушив присягу державного службовця, правила етичної поведінки, Закон України «Про державну службу», а також кодекс етики працівника НАБУ.

Службове розслідування та Дисциплінарна комісія бюро встановили, що Углава «вчинив низку дій та висловлювань негативного характеру, спрямованих на персональну та професійну дискредитацію працівника бюро, який подав службову записку про можливі факти витоку інформації».

Через це працівники НАБУ усвідомили, що за викривальну діяльність можливі негативні наслідки. А це, кажуть у бюро, «є неприпустимим порушенням найвищих стандартів етики та доброчесності» НАБУ.

Голова громадської організації «Центр протидії корупції» Віталій Шабунін розповів, що Углава тиснув на детективів, які повідомили про зливи інформації фігуранту розслідування НАБУ. Ймовірно, йдеться про витоки у справі НАБУ про корупційні схеми «Великого будівництва» на користь фігуранта цієї справи Юрія Голика, кажуть у ЦПК.

Сам Углава відреагував на своє звільнення, сказавши, що здає своє посвідчення та жетон. За його словами, за час своєї роботи йому «вдалося зробити значний внесок у зміцнення антикорупційної системи України».

Він також заявив, що «боротьбу за справедливість» не закінчено, тому далі він звернеться до суду та продовжить «взаємодію з НАЗК».

Голова Комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна сказала, що в НАБУ «нарешті визнали наявність проблем і почали реагувати». Однак, на її думку, звільнення лише Углави «не розв’яже всіх проблем».

Вона зазначила, що незабаром у НАБУ проведуть незалежний аудит, який «представить суспільству детальні відповіді на питання, чому в НАБУ не спрацювали внутрішні запобіжники та які додаткові зміни потрібні».

Що передувало?

Журналісти-розслідувачі Bihus.Info повідомили, що непублічну інформацію щодо роботи НАБУ — внутрішні документи бюро, ухвали, скриншоти листувань тощо — «зливали» фігуранти розслідувань самого НАБУ.

Докази цьому знайшли у вилучених слідством телефонах бізнесмена Юрія Голика — той називав себе «ідеологом “великого будівництва”». Фігурував у розслідуванні й перший заступник директора НАБУ Гізо Углава.

Ще наприкінці травня стало відомо, що Управління внутрішнього контролю НАБУ розслідує можливий витік інформації за ст. 364 та ст. 387 Кримінального кодексу України та навіть провело обшуки вдома в детектива НАБУ (але не в приміщеннях агентства). Як зазначається, провадження розпочали після службової записки викривача-співробітника НАБУ.

Тоді директор НАБУ усунув від обов’язків Углаву на час розслідування — за заявою самого Углави про можливий конфлікт інтересів.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

16 Вересня, Понеділок