<

У Житомирі врятували кота-пранкера, який рік жив на вивісці магазину та не давав себе впіймати

23:26 | 3.07.2023 / Новини / /
Перегляди
404
/ коментарі 3

У Житомирі кіт оселився на висоті на фасадній вивісці одного з магазинів і рік там жив. Кіт кричав, але як тільки викликали рятувальників чи зоозахисників, одразу зникав з місця, повертаючись вже після їхнього від’їзду.

За це житомиряни почали називати його котом-пранкером. Про це йдеться в репортажі Суспільного.

У червні 2023 року у соцмережах та житомирських телеграм-каналах користувачі почали публікувати фото та відео котів, які сиділи на висоті на фасадній вивісці одного з магазинів Житомира. Найчастіше там помічали рудого кота, який гуляв вивіскою, спав на ній, а, прокинувшись, голосно кричав, привертаючи увагу перехожих.

Керівниця магазину Світлана, яка не побажала називати своє прізвище, розповіла Суспільному, що історія з котами у їхньому магазині почалася ще рік тому, і за цей рік вони самі неодноразово намагалися зняти хвостатих та їхнього ватажка з вивіски, однак всі їхні спроби зазнавали невдачі.

Історія невловимого кота

Початок

За кілька місяців після початку повномасштабної війни Росії з Україною працівники магазину повернулися на роботу і побачили, що на невеликому дашку поруч з вивіскою сидить кіт. Згодом працівники з’ясували, що кіт там не один, а декілька.

“Вони періодично з’являлися. Першим з’явився саме чорний кіт – його люди зняли на фото. Був ще невеличкий з сірими плямами – того, щоправда, потім вже не було видно, мабуть, хазяї все ж прикрили його вдома. Ну і цей рудий – справжня наша морока. Він по буквах вивіски ходив, потім йшов назад – проходив по невеликому парапетику, а далі за магазином у нас є пожежна драбина, і він по тій драбині спускався. Ще минулого року (2022 року – ред.) ми кілька разів викликали і рятувальників, і платну вишку з “люлькою”, щоб зняти кота, але як тільки вони приїжджали і піднімали цю “люльку”, кіт тікав. Те ж саме було, коли ми з дівчатами піднімалися нагору – поки ми йшли туди, кіт теж одразу тікав” , – говорить Світлана.

Світлана каже, що один раз рудого кота все ж вдалося зловити – тоді прийшла жінка, яка сказала, що живе поблизу, і це її кіт. Жінка забрала тварину, однак згодом рудий знову повернувся на вивіску магазину.

Як усім містом ловили кота

За словами Світлани, рудого кота ловили ледь не всім містом. Перехожі самі намагалися дістатися нагору, аби зняти його звідти. Кидали котові їжу, щоб виманити його, але всі спроби були марними.

“Ви самі бачили будівлю магазину – вона висока. Зводили її за проєктом наших архітекторів – конструкція включає в себе невеличкі парапети, карнизи, балкончики, куди людина не зможе дістатися, ми не знали, кудою там пробиралися коти. На початку червня цього року (2023 року – ред.) коти стали активнішими. Що тільки рудий кіт не робив на тих буквах вивіски – він там гуляв, він на них висів, він спав на самому вершечку літери “І”, а прокинувшись, починав несамовито кричати – вдень і ввечері. Уявіть: надвечір я отримую відео від знайомих, які зафільмували, як він і чорний кіт сидять і кричать. Поки я приходжу – їх уже немає. Я теж маю котів-собак, тому моя думка така, що рудий кіт зробив мітку на нашій вивісці, і тепер кішки сходяться туди на цей запах”, – розповідає жінка.

Світлана говорить, що в червні вони кілька разів викликали вишку з “люлькою”, щоб зняти кота, але він щоразу втікав.

“Не передати, як ми змучилися з цим котом. На нас сипалися звинувачення від житомирян – нам казали, що ми – живодери, що ми знущаємося з тварин. Люди написали заяву на нас в поліцію, поліція до нас приходила розбиратися. Перехожі погрожували розбити нам вікна і, врешті, розбили нам дах, намагаючись дістатися до цього кота. Вони кидали йому їжу, пробуючи його виманити, але це вони ще не знали, з ким мають справу. У нас весь дашок був закиданий булочками та іншою їжею, а котові хоч би що. Його сачками хотіли збити, щоб зловити – нічого не вийшло. Я пояснюю, що ми на цю сторону не можемо вибити букви, бо вони позлітають. Чоловік на вишці, якого ми стільки разів викликали, щоб зняти кота, останній раз сказав: як же ви мене вже дістали з цим котом… Але він же не безкоштовно приїжджає – незалежно від результату ми платимо йому за приїзд. Хоча все проходить за одним і тим же сценарієм: “люльку” починають піднімати, а кіт у цей час застрибує на дашок і тікає. Ми потім побачили, що він там у дірку залазить – я так розумію, що та дірка для них, як нора”, – каже керівниця магазину.

Зловити невловимого

Врешті обох котів – і чорного, і сірого – зловили. Людина, якій вдалося це зробити – місцева зоозахисниця Людмила Охотнікова. Журналістам Суспільного Житомир Людмила розповіла, що історія про “кота з вивіски магазину” вже давно, з її слів, “розривала” зооволонтерські чати.

“Директорка магазину зверталася до нас і просила допомогти з цим котом. Я проїжджала повз цей магазин у неділю (25 червня – ред.). Побачила, що кіт на вивісці сидить і верещить, а знизу стоїть натовп. Я вирішила глянути, що там. Прийшла і подзвонила на 101 – мені там відмовили. Сказали, що вони до цього кота виїжджали вже неодноразово. Кажуть: як тільки вишка під’їжджає, кіт одразу ховається, не приїдемо. Я побігла у пожежну частину – там поруч – пропонувала гроші, але хлопці теж відмовилися – видно, їм ця історія теж уже знайома. Тоді ми почали збирати гроші на платну вишку серед перехожих. Зібрали дві тисячі гривень і викликали вишку. Наша волонтека Юля сіла в цю вишку, щоб зловити кота. Але як тільки вишка піднялася, кіт одразу втік. Там такий дашок – типу козирка, де він ховався”, – розповідає зоозахисниця.

Котів, каже вона, було двоє: разом з рудим був ще чорний. Тоді ж у неділю ввечері Людмила поставила котоловку, в яку у понеділок, 26 червня, піймався чорний кіт.

“Я його завезла на роботу, але він виявився спритним і уже тут у мене на складі втік. Я знов поставила котоловку, та він у неї вже не йде. Але він в приміщенні втік, тому, зрозуміло, знайдемо”, – говорить Людмила.

А от рудий кіт знову зайшов на вивіску магазину і традиційно почав кричати.

“У вівторок, 27 червня, я поїхала ставити котоловку для рудого. Там є відстань між балкончиком, на який людина не зайде, і балконом, на який може зайти людина. От там є маленький отвір. Дістати кота там було просто неможливо. Я взяла сіточку і намастила паучами – вологим котячим кормом. Мабуть, він був дуже голодний, бо відреагував на них і почав просити у мене їжу. Я наполовину залізла на цей дах – однією рукою трималася за металеву конструкцію, в другій руці в мене був вологий корм. Він потягнувся, щоб з’їсти, я його схопила за шкірки і затягла всередину та запхнула в котоловку. Я була без переноски, бо не розраховувала, що такий знаменитий кіт-втікач так швидко піде до рук”, – каже Людмила Охотнікова.

Нова родина для рудого пранкера

Кота Людмила завезла до ветеринара, аби тварину кастрували. Далі, каже жінка, рудому шукатимуть нову родину – бажаючих уже чимало.

“Я одразу завезла рудого до ветеринара на кастрацію. Він був трохи виснажений, то, може, доведеться почекати, щоб він трохи поправився, тоді його каструють. Коли я його зловила, виглядав він не дуже, але ми його швидко приведемо до норми. Ми шукатимемо йому нову родину. Наскільки я розумію, це домашній кіт. Попереднім власникам, якщо такі звернуться, ми його не віддамо, бо, судячи з ситуації, їм було байдуже до своєї тваринки. Директорка магазину теж за нього переживала, тому я пообіцяла, що його ми віддамо в хороші руки. Люди вже цікавилися, це ж, фактично, вже місцева знаменитість”, – говорить Людмила.

Зі слів Світлани, вона сподівається, що така ситуація більше не повториться, але пам’ятаючи, що десь там є ще сірий кіт, який теж може повернутися, відремонтувати дах вони намагатимуться якомога швидше.




коментарів: 3
  1. Нічого собі ” врятували”:)))) Може йому там так подобалось жити та горлопанити. Він вам цього точно не пробачить!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

30 Квітня, Вівторок