<

У Затурцівській громаді в домашнього кота виявили сказ

12:40 | 5.07.2023 / Новини / , /
Перегляди
206
/ 1 коментар

У селі Кисилин Затурцівської громади – надзвичайна ситуація. У свійського кота виявили сказ, але перед цим він встиг покусати жінку та двох її дітей.

Жінка одразу забила на сполох. Тепер усе село на карантині, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс», пишуть Волинські новини.

«Це сталося 25-го червня, в неділю. Котик нормально поводився. За місяць до цього він був сильно покусаний, але одужав. Два дні ходив слідом, нявчав. Я не звертала уваги. У неділю спершу до мене підбігла дочка, сказала, що її кіт покусав за палець. І через трохи хлопчик – його за палець дряпнув. Я обробила рани. Увечері, коли глянула на кота, то він лежав і не вставав. Їв теж погано того дня. І вчепився мені в руку. Я ледь встигла його віддерти», – розповідає Наталія Ващук.

Спочатку вона й думки не мала, що кіт може бути скаженим, але коли почала цікавитися цим питанням, захвилювалася і, як виявляється, недарма.

«Як мені пояснив лікар, про це обов’язково мають знати санстанція, ветеринари, тому що це може бути сказ, а сказ – смертельна хвороба», – каже Наталія Ващук.

Сказ у кота підтвердився, і сім’я, на яку напала тварина, опинилася в лікарні. Тим часом у селі Кисилин оголошено карантин. Проводять всі необхідні заходи. Зокрема вакцинують усіх тварин у населеному пункті.

«Усе село провакциновано», – зазначає завідувач Локачинського протиепізоотичного відділу Анатолій Левицький.

Сказ – це смертельна хвороба, яка характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким ушкодженням центральної нервової системи. Якщо хворому вчасно не надати правильну допомогу, смерть неминуча. Інкубаційний період сказу в людини триває від одного до трьох місяців.

Симптоми сказу — підвищення температури та біль, а також незвичні або незрозумілі відчуття, як-от поколювання, пощипування чи печіння у місці пошкодження.

У разі інфікування сказом потрібно негайно звернутися до лікаря. Інфікованому мають ввести пʼять вакцин.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

5 Травня, Неділя
4 Травня, Субота