<

У Волинському ТЦК роз’яснили, як дізнатися про відкрите провадження і штраф

18:33 | 11.07.2024 / Новини / /
Перегляди
270
/ Коментарі відсутні

У Волинському обласному Терцентрі комплектування і соцпідтримки (ТЦК) роз’яснили, як дізнатися про відкрите виконавче провадження і штраф за порушення військового обліку.

Як повідомили на сторінці ТЦК, якщо військовозобов’язаний отримав штраф інформацію про провадження можна побачити у Автоматизованій системі виконавчого провадження (АСВП), пише Суспільне.

Пошук інформації у системі здійснюється за такими параметрами:

  • прізвище, ім’я, по батькові;
  • число, місяць, рік народження боржника — фізичної особи та прізвище, ім’я, по батькові (за його наявності) стягувача — фізичної особи;
  • найменування, ідентифікаційний код в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань для юридичної особи – боржника та стягувача;
  • номер виконавчого провадження.

Територіальні центри комплектування (ТЦК) з початку 2024 року передали до виконавчої служби майже 12 тисяч штрафів за порушення військового обліку. Це більше, ніж за весь попередній рік. Точна цифра порушень — 11 798. У 2023 році з українців примусово стягували 10 337 подібних штрафів.

Які передбачені штрафи для порушників військового обліку

За новим Законом про мобілізацію, що чинний з 18-го травня, є певні зміни в оновленні даних і штрафах. Про це виданню розповідав військовий адвокат Сергій Дубок.

Згідно з новим законом, якщо військовозобов’язані не стоять на обліку або вчасно не оновлюють дані, їм загрожує штраф 17 000 гривень. Якщо порушення буде вчинено повторно протягом року — штраф 25 500 гривень.

Якщо після закінчення 60-денного терміну на оновлення облікових даних громадянин не оновив свої дані, йому можуть вручити повістку для оновлення. Якщо військовозобов’язаний не прибуває по цю повістку, це кваліфікується як порушення правил військового обліку — складається адмінпротокол.

Якщо військовозобов’язаний ухиляється від отримання повістки для звіряння військово-облікових даних, то йому загрожує штраф від 17 000 до 25 500 грн.

Для юридичних осіб, посадових і службових осіб органів влади, підприємств, установ, організацій в особливий період (зокрема воєнний стан) розмір такого штрафу становить від 34 000 до 59 500 грн.

Штраф може бути накладений за ухилення від мобілізації протягом трьох місяців від моменту виявлення порушення, але не пізніше року від моменту вчинення.

Штрафи тепер можуть виписувати заочно, без необхідності складати протокол в ТЦК у присутності військовозобов’язаного, якщо людину належним чином поінформували, що вона має з’явитися в ТЦК. Інакше її шукає поліція, і якщо за 10 днів не знаходить — ТЦК можуть звернутися до суду й попросити призупинити дію водійських прав громадянина.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

8 Вересня, Неділя
7 Вересня, Субота