<

У Волинському держархіві зацифрували ще 141 справу репресованих радянською владою

12:21 | 20.01.2024 / Новини / /
Перегляди
228
/ Коментарі відсутні

У Волинському державному архіві оприлюднили ще 141 архівну кримінальну справу несудових органів за 1938-1991 роки. Загалом опрацювали документи щодо 155 громадян.

Як сказано на фейсбук-сторінці архіву, в зацифрованих справах міститься 7 059 аркушів: ордери на обшуки житла, постанови про арешти, протоколи допитів, анкети, деталі справ, анкети арештованих тощо, – пише Суспільне.

У матеріалах йдеться про жителів Волині та людей, котрі в радянський період були затримані на території області. Більшість документів стосуються людей, які, згідно з документами, порушували правила проходження кордону. 

Глейх Михель Йосипович

Серед зацифрованих документів – справа репресованого радянською владою Михеля Глейха, єврея за національністю. Чоловік народився 1915 року в місті Лодзь, що на території сучасної Польщі. Був спеціалістом текстильної промисловості та працював на фабриці в рідному місті, сам із родини торговця.

8-го грудня 1939 року його затримали радянські прикордонники під час переходу кордону з колишньої території Польщі (тодішньої Німеччини) на сторону СРСР (на території Волині). Після цього Михеля Глейха арештували.

У документах сказано, що чоловік перейшов кордон разом із дружиною і тестем через «складні умови проживання та задля уникнення переслідування зі сторони німців». 4-го вересня 1940 року радянські спецслужби ув’язнили його у виправний трудовий табір на п’ять років. Подальша доля чоловіка невідома.

Загалом у Волинському державному архіві оприлюднили 2 752 архівні кримінальні справи. З усіма документами можна ознайомитися онлайн на сайті.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Травня, Неділя
18 Травня, Субота