<

У Празі за запитом України затримали «героя кримської весни»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
03:26 | 13.09.2021 / Новини / /
Перегляди
276
/ Коментарі відсутні

В аеропорту Праги за міжнародним ордером на арешт, виданим за запитом України, був затриманий громадянин Росії, що брав участь в окупації Криму.

Як повідомляє Радіо Свобода, йдеться про активіста так званої «кримської весни» Олександра Франчетті.

У російському посольстві підтвердили інформацію про затримання учасника окупації українського півострова. Франчетті загрожує депортація в Україну, де проти нього висунуті звинувачення.

У 2019 році ЗМІ повідомляли, що росіянин Франчетті потрапив у поле зору чеської контррозвідки.

У 2014 році він брав активну участь в окупації Криму. За кілька днів до початку російської операції з окупації півострова Франчетті створив у Криму угруповання «Північний вітер». Воно налічувало 11 осіб і відповідало за охорону ліній електропередач, газопроводу, а також виявлення якихось «екстремістських груп». «Інформацію про це Франчетті підтвердив в одному зі своїх інтерв’ю на YouTube. Тоді ж він розповів, що угруповання взаємодіяло з командуванням Військово-морського флоту Росії», – пише «Радіо Свобода».

Відзначається, що Франчетті з 2000 року постійно проживає в Празі й працює тренером з фітнесу, але він регулярно відвідував Крим.

За даними центру «Миротворець», Франчетті приїхав до Криму навесні 2014 року і вступив у незаконне збройне формування «Оборона Севастополя». Його група розвідників займалася терором проукраїнського населення міста; Франчетті також нагородили медаллю «За повернення Криму». Використовує псевдонім «Олександр Крамаренко».




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

4 Травня, Субота
3 Травня, П’ятниця