<

У Польщі музей продає експонати для допомоги ЗСУ

18:42 | 16.06.2023 / Новини / , , /
Перегляди
63
/ Коментарі відсутні

Нещодавно у польському місті Гданськ відкрився унікальний музей, де експонати – трофеї, зібрані ЗСУ під час бойових дій. За кожним експонатом – чи то уламок «незламного» К-52, чи дешевий тактичний ніж – історія перемоги.

Трофеї потрапляли до рук військових після рейдів у глибокий тил, після багатогодинних боїв. Унікально те, що вони мають не лише чималу історичну цінність, а й реальну ціну. Кожен з артефактів є одночасно лотом благодійного аукціону, – повідомляє УНІАН.

Музей заснований на базі благодійного фонду “Фундація Gremi Personal”.

“Експонати музею виступають у ролі лотів, а на отримані кошти закуповують необхідне оснащення для ЗСУ. Завдяки чому військові знищують ворожу техніку й надсилають трофеї до музею. Це безперервний процес і він функціонуватиме до перемоги”, – каже засновник “Фундації Gremi Personal” Євген Кириченко.

За його словами, відкриття музею стало подією у Польщі, на презентації експозиції були всі головні медіа країни. Найбільше захоплення викликало уламок вертольота Ка-52. Річ у тому, що російський “Алігатор” був збитий польським ПЗРК Piorun.

“Полякам важливо відчувати причетність до перемоги. Але ми використовуємо музей і щоб привернути увагу тих, для кого війна далеко. Хочемо нагадати, що по сусідству з Польщею йдуть кровопролитні бої, гинуть від обстрілів мирні жителі діти. Ми розуміємо, що уламок ракети “Іскандер” – не експонат для України, але він є у нашій експозиції.

Це залізо нагадає про горе українців. На той час ми ще не могли збивати балістичні ракети, а сама наявність уламка говорить про те, що ця ракета принесла нам біду і світ повинен ні на мить про це не забувати. Війна – це не тільки кров ворога”, – каже Євген Кириченко.

Як було сказано, кожен лот-експонат має свою цікаву історію. Уламок ударного гвинтокрила Ка-52 приїхав до Гданська з Донеччини. Десантник 79 ОДШБ отримав команду збити ворожий БПЛА “Орлан-10”, але “випадково” збив ударний гвинтокрил К-52. Стартова ціна лота – 30 тис. злотих (265,5 тис. грн). Зараз це найдорожчий експонат.

З Бахмута до музею приїхав шматок “Малыша”. Цей нічний оптичний приціл російського виробництва був знайдений розвідниками на позиціях російських окупантів після п’ятигодинного бою. Стартова ціна лота – 10 тис. злотих (88,5 тис. грн).

Ще один цікавий експонат-лот знайшли на позиціях ППО окупанта у Чорнобаївці – газета “Красная Звезда” від 18 липня 2022. Напередодні українські військові знищили чотири російських склади з боєприпасами. Один якраз був розташований у Чорнобаївці. У газеті окупантам розповідають, що: “Киевский режим коварен и бесчеловечен”. Стартова ціна лота – 1 тис. злотих (8850 грн).

Є у музеї й казанок російського окупанта. Цікавий він насамперед завдяки написаному на ньому позивному. “Демон” – красномовна точна характеристика. Лот був знайдений в селищі на Київщині, де понад місяць жили й мародерили окупанти. Усередині експонату – амулети, не схожі на християнські. Стартові ціна – 500 злотих (4425 грн).

Офіцерський тактичній ніж дістали під час рейду у глибокий тил. Показово, що “еліта” обвішується дешевими китайськими ножами з AliExpress. І що ж це за “друга армія” без джгута Есмарха, що використовувався під час Першої світової. Серед експонатів також є радянський шолом зразка 1942 року. Він обгорів на росіянинові, який загинув. Дуже показово, що той шолом обтягнули тканинним чохлом та видали новому мобілізованому.

“Мета музею – нагадати всім про те, що війна ще триває і Україні потрібна допомога з усього світу. Як я вже казав, експонати демонструють європейцям, що російська армія – ніяка не друга армія світу, як заявляє російська пропаганда. Велика частина трофеїв – радянський непотріб шестидесятирічної давнини. Це не новітні розробки ВПК, а радянський мотлох, загорнутий у дешевий “фантик”. І вся їхня “сучасна” стратегія і тактика – завалити м’ясом і залізом. Українці можуть виграти війну, якщо отримають достатньо зброї”, – кажуть у “Фундації Gremi Personal”.

Засновники музею розуміють, що вони не є унікальними у проведенні подібних аукціонів, але як мінімум у Польщі таких лотів-трофеїв немає ні в кого. У донати конвертується заробіток на вхідних квитках, а на івентах, на кшталт фестивалю борщу, які проводить Фундація, трофеї ще й “працюють” як фотозона. Так, селфі, які поляки та українці у Польщі роблять з уламками “Алігатора” Ка-52 чи тубусом від протитанкового комплексу, принесли у фонд вже понад 100 тисяч гривень.

“Фонд Gremi Personal” підтримує боротьбу за звільнення усіх окупованих українських територій. Наразі він виділив близько 40 млн грн на обладнання для Збройних сил України – та передали на фронт близько 50 систем Starlink, 13 автомобілів підвищеної прохідності, дрони, антени, рації, ноутбуки, метеосистеми, одяг, медикаменти та багато іншого тактичного обладнання.

Трофеї також використовуються у вигляді фотозони на заходах, де охочі роблять донат, щоб сфотографуватися. Завдяки цьому вже вдалося зібрати близько 100 тисяч гривень на потреби армії.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота