<

У МЗС РФ висунули ще одну умову проведення зустрічі у «нормандському форматі»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:34 | 6.10.2019 / Новини / , /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

Там поклали всю відповідальність на Україну.

У російському МЗС заявили, що перспектива саміту у нормандському форматі проясниться після підтвердження СММ ОБСЄ, – пише ТСН.

Бойовики спрогнозували терміни розведення військ на Донбасі
розведення сил в Петровському і Золотому.

Про це сказав представник РФ при ОБСЄ Олександр Лукашевич, пише пресслужба відомства. 

Він заявив, що Росія бачить “деякі зрушення” у процесі врегулювання ситуації на Донбасі. Лукашевич стверджує, що тепер “м’яч” нібито на боці Києва, оскільки Україна “має здійснити імплементацію” формули Штайнмаєра в законодавство.

“Разом з тим важливо розуміти, що узгодженням її (формули – ред.) тексту у контактній групі вичерпуються всі необхідні поправки, пов’язані з наданням Донбасу особливого статусу на постійній основі”, – стверджує він.

Лукашевич додав, що перспектива проведення саміту нормандської четвірки “стане зрозумілою після підтвердження СММ розведення сил і засобів в Петровському і Золотому”.

“Виконання цих доручень (розведення та підписання формули Штайнмаєра – ред.) якраз і відкриває шлях для нового саміту “нормандської четвірки”. В іншому випадку зустріч заради зустрічі навряд чи буде потрібна”, – сказав Лукашевич.

Зазначимо, саміт у “нормандському форматі” на рівні лідерів Франції, Німеччини, Росії та України, найімовірніше, відбудеться вже найближчим часом. Цього не приховують в жодній із цих чотирьох країн, а про близькість цієї зустрічі говорять і Ангела Меркель, і Еммануель Макрон, і Володимир Зеленський. Лише в Росії намагаються всіляко висунути певні умови для саміту, однак також натякають на те, що зрештою ця подія таки відбудеться. 

16 вересня президент України Володимир Зеленський назвав основні три питання, які будуть обговорюватися на саміті – звільнення полонених за принципом “всіх на всіх”, розведення військ по всій лінії фронту, а також умови проведення місцевих виборів на окупованих територіях.

Нагадаємо, 1 жовтня учасники Тристоронньої контактної групи (ТКГ) з урегулювання на Донбасі погодили так звану “формулу Штайнмаєра”, яка була запропонована у 2015 році тодішнім главою МЗС Німеччини, нинішнім президентом ФРН Франком-Вальтером Штайнмаєром.

Президент України Володимир Зеленський скликав терміновий брифінг, на якому пояснив, що тимчасовий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, відомий, як закон про особливий статус Донбасу, почне діяти на постійній основі за умови, коли на цій території відбудуться місцеві вибори, проведені згідно з Конституцією та законодавством України. Ще однією умовою є публікація звіту ОБСЄ, що вибори відбулися за стандартами ОБСЄ та міжнародними стандартами демократичних виборів.

Увечері 1 та 2 жовтня у Києві та великих містах після слів Зеленського про “формулу Штайнмаєра” відбулися акції протесту. Вони мали на меті висловити незгоду з імплементацією “формули Штайнмаєра”. Акції відбулися, зокрема, і в Луцьку.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

5 Травня, Неділя
4 Травня, Субота