<

У Луцьку «оселилися» два нові кликуни

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:29 | 3.11.2019 / Новини / /
Перегляди
2
/ Коментарі відсутні

У центрі Луцька встановили дві нові мініатюрні скульптури кликунів, які отримали імена Музи’ка та Зірко.

Про це повідомляє Укрінформ.

«У Луцьку поселились нові кликуни на ім’я Музи’ка та Зірко. Музи’ка виспівує “Волинь моя” і запрошує відвідати концерти в Палаці культури, а Зірко звіряє час із сонячним годинником», – йдеться в повідомленні управління туризму та промоції міста Луцької міської ради.

Скульптура кликуна, який нібито співає пісню, доповнена барельєфом із нотами композиції. Охочі ж знайти Зірка зможуть зробити це на Театральному майдані міста – саме там розташований сонячний годинник.

Авторка фігур – львівська скульпторка Ніка Музичка. Скульптури встановлюються в межах започаткованого ще 2015-го року проєкту «Луцький кликун».

Раніше в Луцьку вже встановили три нові фігурки кликунів: біля міськради «оселився» кликун з ключем із логотипом міста; біля головного корпусу Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки – кликун, який читає книгу; а біля замку Любарта – фігура з копією кахлі з давнім зображенням кликуна, яку віднайшли на початку ХХ століття під час будівництва.

Кликун – один із головних давніх символів Луцька. В епоху Середньовіччя кликун повідомляв населенню найрізноманітнішу інформацію: від вшанування полководців до виклику громадян до суду.

У Луцьку ж кликуни, крім того, стояли на нічній варті в замку та «кликали» – постійно перегукувалися, а в разі пожежі чи нападу ворогів били на сполох. Саме ритуал «кликання» обумовив появу місцевої назви – кликун.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Квітня, Неділя