<

У Луцьку суд визнав невинним митника, якого звинувачували в хабарництві

19:27 | 21.04.2024 / Новини / , /
Перегляди
326
/ 1 коментар

Митнику з Ковеля інкримінують отримання неправомірної вигоди на робочому місці. Справа тягнеться з 2018 року. Чоловіка вже й визнали невинним, проте сторона обвинувачення з таким рішенням не згідна.

Як справа розгортається зараз – у сюжеті ТРК «Аверс», передають Волинські новини.

Звинуватили в отриманні неправомірної вигоди та не довели провину – це відбувалося у 2018 році. Підсудний на посаді головного державного інспектора відділу боротьби з незаконним переміщенням наркотиків та зброї управління протидії митним правопорушенням та міжнародної взаємодії Волинської митниці ДФС, перебуваючи в пункті пропуску «Устилуг» на зміні, як заявляє свідок, потребував 300 гривень за безперешкодне проходження митного контролю та невчинення дій, пов’язаних з перевіркою достовірності поданих документів під час митного оформлення автомобіля на транзитних номерах.

За словами свідка, вона якийсь період часу перевозила автомобілі з Польщі до України та зіткнулась з хабарництвом на митниці. Після звернення в СБУ їй запропонували піймати винуватця на гарячому. Спорядивши свідка засобами для відеофіксації, відправили проходити митний контроль.

«У лютому 2018 року вона звернулася до СБУ із заявою щодо вимаганні в неї працівниками митної та прикордонної служб грошових коштів за безперешкодний пропуск автомобілів. Перед черговою поїздкою до Польщі вона зустрілася зі співробітником СБУ, який вручив їй технічні засоби, переписав номери купюр грошей і склав відповідні протоколи. Після складення протоколу технічні засоби вона передала працівнику СБУ.

Вже після того, як вона в’їжджала на територію України з Польщі, на мосту перед митним постом технічні засоби їй передав невідомий чоловік. Під час проходження нею митного оформлення автомобіля працівник митниці на прізвище Чоловічок повідомив їй умови, за яких вона зможе без перешкод ввезти автомобіль в Україну, а саме – сплатити йому грошові кошти. Вона передала йому гроші у вказаному ним розмірі. Після чого присутній в приміщенні ОСОБА_11 сказав їй, що він займається протидією контрабанді і в нього є сумніви щодо достовірності наданих нею документів на автомобіль. Чоловічок при цьому сказав їй дати ОСОБА_11 на каву, на що останній відповів: «300 гривень, а не на каву», – йдеться у вироку.

Як неодноразово пояснював обвинувачений, озвучена сума 300 гривень – це ціна за простій авто на спеціально відведеному майданчику. Кошти за це йдуть не у кишеню митнику, а в державу. Суд першої інстанції визнав чоловіка невинним.

«За встановлених обставин, оцінивши надані сторонами докази, суд вважає, що обвинувачення не може ґрунтуватися лише на показаннях заявника ОСОБА_8, та приходить до висновку про недостатність даних, які б давали підстави стверджувати, що з боку ОСОБА_4 мало місце вимагання та одержання неправомірної вигоди.

З огляду на вищевикладене суд приходить до остаточного висновку, що ОСОБА_4 слід визнати невинуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.368 КК України, та виправдати за недоведеністю вчинення ним даного кримінального правопорушення», – ухвалив суд.

Проте сторона обвинувачення з таким рішенням не згідна. Тож справа потрапила до апеляційного суду. Мовляв, є ще докази та свідок, які можуть довести провину обвинуваченого.

«За цей проміжок була ухвала слідчого судді апеляційного суду про проведення негласних слідчих дій, і ця обставина зафіксована під час аудіо та відео контролю. Ця обставина є, є свідок, яка це підтверджує. Моя думка, що все ж таки цей епізод є, ми не можемо від нього позбутися, оскільки він зафіксований і в протоколі НСРД, і є заявниця, яка розказує ці обставини», – зауважив прокурор Олег Костюк.

Колегія суддів ухвалила рішення – апеляційну скаргу не задовільняти.

Тож обвинуваченого визнали невинним і справу, ймовірно, завершено. Хоча сторона обвинувачення за наявності доказів ще має змогу подати касаційну скаргу до Верховного суду.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

3 Травня, П’ятниця