<

Тренування українських пілотів на літаках F-16 вже почалося, – Боррель

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:10 | 22.05.2023 / Новини / , /
Перегляди
45
/ Коментарі відсутні

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель повідомив, що тренування українських військових на винищувачах F-16 вже почалося.

Про це він сказав журналістам перед засіданням Ради міністрів закордонних справ ЄС, яке відбувається у Брюсселі, пише Громадське.

“Це гарне рішення із [саміту] G7, що нарешті вони вирішили підготувати ґрунт, щоб передати Україні винищувачі, які їм необхідні. Так що тренування пілотів вже почалося. Це перша річ. Я сподіваюся, що скоро ми зможемо передати Україні такий вид озброєнь”, — сказав Боррель.

Президент США Джо Байден 19-го травня схвалив плани тренувати українських пілотів на американських винищувачах F-16.

Очікується, що навчання відбуватимуться не у США, а, ймовірно, у Європі. Але американський персонал братиме участь у навчанні разом із союзниками та партнерами в Європі. Тренування може зайняти кілька місяців.

Проте США зазначали, що можуть надати згоду на передання Україні бойових літаків, як-от F-16, за умови, що ЗСУ не будуть використовувати їх для ударів по території росії.

NBC News із посиланням на високопоставленого чиновника повідомило, що США та їхні союзники планують надати Україні винищувачі F-16 у межах довгострокових зусиль зі зміцнення безпеки країни. Ці літаки не обов’язково будуть надходити безпосередньо зі США.

Коаліція держав, які беруть у цьому участь, має вирішити, коли саме надати літаки, скільки їх відправити і які країни їх нададуть. За даними Politico, вільні літаки є в Норвегії, Данії та Нідерландах. Однак для того, щоб виконати їхнє необхідне технічне обслуговування, знадобиться певний час.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Жовтня, Субота
25 Жовтня, П’ятниця