<

Тіла загиблих у колонії в Оленівці повернути не вдалось, повернули кілька поранених, – Лубінець

19:45 | 7.07.2023 / Новини / , , /
Перегляди
171
/ Коментарі відсутні

Україні не вдалося верифікувати і повернути тіла військовополонених, які загинули внаслідок вибуху в Оленівській колонії на окупованій території Донецької області. Повернути змогли декількох поранених, які перебували у підірваному бараку.

Про це на форумі “Легіон права” заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, пише Суспільне.

“Тіла повернути нам не вдалось. Станом на сьогодні встановити верифікувати всі тіла ми не змогли. Цю роботу ми продовжуємо. Щодо поранених. Спочатку у нас взагалі не було інформації, хто поранений, скільки вижило, де вони зараз перебувають. Станом на сьогодні нам вдалось повернути декількох поранених, які перебували в цьому бараку”, — сказав він.

Омбудсман наголосив, що робота щодо Оленівки продовжується і додав, що 29-го липня представить окремий інформаційний матеріал — “прозору позицію України” щодо подій в Оленівці.

Лубінець зазначив, що після трагедії в Оленівці вперше спілкувався з російською уповноваженою з прав людини Тетяною Москальковою, і запропонував спільну поїздку в Оленівку, якщо “російська сторона заявила, що виступає за прозоре розслідування”.

За словами уповноваженого, він пропонував Москальковій, щоб разом з ними на місце вибуху в Оленівській колонії прибули експерти з різних країн, частина яких мала запросити Росія, а частину — Україна.

“Вони беруть однаковий матеріал для експертизи: земля, якісь металеві речі, якісь частини цього приміщення і потім ми прозоро показуємо, які експертизи хто напрацював”, — сказав він.

Лубінець зазначив, що російська сторона погодиться на такий крок.

” У нас потім з’явилися Інформація що вони терміново прибирають цей барак, щось там упорядковують, проводять ремонтні роботи. Я публічно сказав, що вони роблять все, щоб приховати сліди злочину. Нікого так і не допустили”, — сказав він.

Що відомо про вибух в Оленівській колонії

Під час вибуху в ніч проти 29-го липня, який пролунав на території колишньої виправної колонії в смт Оленівка на тимчасово окупованій території Донецької області, була знищена будівля, де утримували українських військовополонених.

За даними росіян, загинуло понад 50 українських захисників, кількість поранених невідома. За даними Офісу генпрокурора України, ​поранення дістали 130 людей. Серед утримуваних були зокрема захисники Азовсталі.

В українській розвідці вважають, що російські окупанти не мали наміру обмінювати українських полонених в Оленівці та умисно стратили їх, щоб приховати тортури та умови утримання полонених. Генштаб ЗСУ повідомляв, що підрив колонії в Оленівці вчинили найманці ПВК “Вагнера” без узгодження з військовим керівництвом РФ.

3-го серпня 2022 року генсекретар ООН Антоніу Гутерреш повідомив, що ООН запускає місію для встановлення фактів трагедії в Оленівській колонії. 28 вересня Уповноважений з прав людини ВР Дмитро Лубінець повідомив, що створена генсеком ООН місія, яка мала розслідувати теракт в Оленівці, так і не прибула в Україну.

11-го жовтня на підконтрольну Україні територію повернули тіла 62 українських військових. Серед них — загиблі в Оленівці.

Станом на 10-те грудня 2022 року рф утримувала в Оленівській колонії 150 українців. Україна закликає міжнародних правозахисників вимагати доступу до полонених в Оленівці.

Через п’ять місяців після створення місії Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш розпустив місію.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця