<

Суд усунув з посади мера Рівного Олександра Третяка

15:43 | 10.07.2023 / Новини / , , /
Перегляди
398
/ 1 коментар

Міського голову Рівного Олександра Третяка суд першої інстанції визнав винним у вчиненні корупційного адміністративного правопорушення. Покарання передбачає штраф у розмірі 6 800 гривень, а також позбавлення права обіймати посаду терміном в один рік.

Відповідне рішення у понеділок, 10-го липня, озвучив суддя Петро Денисюк, інформує Суспільне.

Це рішення можна оскаржити. Сам мер, який перебуває у відрядженні в Німеччині, написав, що «справа є знущанням із закону і суперечить здоровому глузду».

Що це за справа

Раніше НАЗК склало три протоколи на мера Рівного, у яких вбачали конфлікт інтересів: щодо повернення собі премій, голосування за призначення керуючою справами виконкому та призначення їй премій і надбавок. Перші два протоколи закрили за відсутністю складу порушення та за строками давності.

Остання справа стосується нарахування премій і доплат керуючій справами міськвиконкому Марії Корнійчук, яка під час виборчої кампанії внесла до кандидатського фонду Третяка 45 тисяч гривень. НАЗК вбачає у цьому конфлікт інтересів, сам мер це неодноразово заперечував.

Через те, що міський голова не приходив на суд, посилаючись на зайнятість та відрядження, суддя вирішив ухвалити рішення без участі мера. 7 липня Олександр Третяк поїхав до Німеччини, з його слів, налагоджувати співпрацю із тамтешніми містами.

Рішення суду

10 липня суддя Петро Денисюк оголосив рішення. Згідно з ним, міського голову визнали винним у корупційному правопорушенні. Це передбачає покарання у вигляді штрафу 6 800 гривень та позбавлення права обіймати посаду терміном в один рік.

Це рішення відповідач може оскаржити у десятиденний термін.

Позиція Третяка

У понеділок, 10 липня, ще до засідання суду міський голова написав у телеграмі, що «сама справа є знущанням із закону і суперечить здоровому глузду».

«Вже сьогодні ми очікуємо рішення суду проти мене, яке буде використано для подальших маніпуляцій щодо посади міського голови. На жаль, попри безглуздість справи, маємо інформацію: брудне замовлення прийняте і має бути виконано… Абсурдний судовий процес є атакою на мене, яка пов’язана з місцевими політичними амбіціями та адміністративним тиском«, – написав Олександр Третяк.

Крім цього, мер прокоментував своє відрядження до Німеччини.

«Суддя прийняв рішення проводити судове засідання без моєї присутності, розкручуючи плітки про моє “ухиляння від суду”. Доношу до вашого відома, що ще в травні (до того, як дана справа потрапила до даного судді) ми розпочали переговори з нашими німецькими містами-партнерами про зустріч на їхній території, і 19 червня я отримав офіційне запрошення відвідати наших друзів, які надають чималу допомогу Рівному», – зазначив мер.

Згодом Третяк заявив, що подаватиме апеляцію. Він зазначив, що провини не визнає «жодним чином» і вважає справу «знущанням з правосуддя», а у винесеній постанові вбачає «порушення процесуального законодавства».




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Квітня, Неділя
27 Квітня, Субота