<

Суд повернув у державну власність Успенський собор на Черкащині

08:33 | 28.03.2024 / Новини / , /
Перегляди
83
/ Коментарі відсутні

Успенський (Георгіївський) собор, що у Каневі на Черкащині, мають повернути у державну власність. До цього Київську митрополію УПЦ (МП) зобов’язав суд.

Про це повідомив Офіс Генерального прокурора.

Успенський собор – стародавній храм часів Київської Русі, побудований у 1144 році князем Всеволодом Ольговичем.

Встановлено, що виконавчий комітет Канівської міської ради у 2003 році надав дозвіл Українській православній церкві (МП) оформити право власності на пам’ятку археології. У подальшому це стало підставою для реєстрації права колективної власності.

Прокурори у суді довели незаконність передачі будівлі Успенського собору. Адже законодавством встановлено пряму заборону відчуження пам’яток культурної спадщини, які перебувають у державній власності.

Суд визнав незаконними та скасував рішення виконкому Канівської міськради, свідоцтво про право власності на будівлю за УПЦ (МП), а також скасував державну реєстрацію речового права на об’єкт культурної спадщини національного значення.

Орієнтовна вартість будівлі Успенського собору становить понад 8,5 млн грн.

Наразі позовну заяву окружної прокуратури в інтересах Міністерства культури та інформаційної політики України до виконкому Канівської міської ради і Київської митрополії УПЦ (МП) суд задовольнив.

Нагадаємо, що у липні цього року закінчується договір оренди на користування релігійною організацією УПЦ мп комплексом споруд Успенського собору у Володимирі.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця