<

Субсидії, виплати ВПО та жіночі купе: розповіли, що зміниться з 1 листопада в Україні

19:33 | 1.11.2023 / Новини / , /
Перегляди
235
/ Коментарі відсутні

У листопаді українці зможуть отримувати компенсації за зруйноване через війну житло, а переселенці будуть по-новому отримувати грошову допомогу. Крім того, у поїздах з’явиться більше купе тільки для жінок.

Про те, що ще зміниться в Україні з 1-го листопада, пише УНІАН.

Комунальні тарифи в листопаді

Тарифи на комуналку в листопаді не зміняться. Тариф на світло залишиться на рівні 2,64 гривні за кВт як мінімум до кінця року. Тариф на газ до 1-го травня 2024 року становитиме 7,96 гривні за кубометр. Тариф на воду залишиться незмінним до кінця воєнного стану і буде відрізнятися по областях.

Однак суми в платіжках за комуналку зростуть, оскільки в жовтні більшості українцям включили опалення.

Субсидії за комуналку

До кінця листопада громадяни можуть звернутися до ПФУ або на портал Дія за призначенням субсидії на комунальні послуги. Право на субсидію є у сімей, які витрачають на оплату рахунків більше 15% середньомісячного сукупного доходу сім’ї. Звернутися за субсидією можуть ті, у кого змінився склад сім’ї, хто отримав відмову влітку.

Для українців, які вже отримували субсидію раніше, проведуть автоматичний перерахунок.

Новий порядок оформлення виплат для ВПО

З листопада 2023 року в Україні спростять порядок оформлення виплат для внутрішніх переселенців. Тепер для отримання фінансової допомоги звертатися в ЦНАП або в Дію потрібно тільки одному члену сім’ї, а не всім.

Допомога ВПО також буде надходити на один банківський рахунок відразу на всю сім’ю. Сума виплат ВПО не зміниться і становитиме 3 тисячі гривні на місяць для дітей та осіб з інвалідністю, і 2 тисячі гривень для всіх інших.

Нововведення стосуються тільки тих, хто звертається за грошовою допомогою вперше.

Виплати компенсацій за зруйноване житло

З 1-го листопада українцям почнуть виплачувати компенсації за пошкоджене і знищене через війну житло за програмою єВідновлення. Люди, які втратили будинок, зможуть отримати сертифікат на покупку нового житла аналогічного метражу, або гроші на самостійне будівництво житло.

На компенсацію мають право люди, чиє житло:

  • зруйновано через бойові дії після 24 лютого 2022 року;
  • за результатами оцінки комісії не підлягає відновленню та ремонту;
  • розміщено на території, яка не була окупована до 24 лютого 2022;
  • має власника (заяву може подавати людина, яка має право власності на житло).

Подати заяву про компенсацію можна на порталі Дія. З листопада власники зруйнованого житла зможуть отримати сертифікати на покупку нового будинку на не окупованій території України. Отримане таким чином житло не можна буде продати протягом 5 років.

Потяги з жіночими купе

З листопада жіночих купе стане більше у поїздах далекого прямування. Тепер купе тільки для жінок з’являться в рейсах № 17/18 Харків – Ужгород, № 29/30 Київ – Ужгород, № 3/4 Запоріжжя – Ужгород та № 26/236 Одеса – Рахів. Купити квитки в жіночий вагон можна буде в мобільному додатку Укрзалізниці. Крім жінок в таких купе можуть їздити діти віком до 5 років включно незалежно від віку.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця