<

Столицю Греції накрила помаранчева імла від пилу з Сахари

18:42 | 24.04.2024 / Новини / /
Перегляди
88
/ Коментарі відсутні

23-го квітня Афіни та низку інших міст у Греції вкрило помаранчевим пилом, який шквальний вітер приніс із Сахари (Африка). 24-го квітня пил з Африки, який фіксували в Греції, дістався й України.

Про це повідомляє The Guardian та Укргідрометцентр, пише Суспільне.

“Це один з найсерйозніших випадків концентрації пилу і піску з Сахари з 21-22 березня 2018 року, тоді (пилові — ред.) хмари вкрили, зокрема, острів Крит”, — сказав директор з досліджень погоди в Афінській обсерваторії Костас Лагувардос.

Влада попередила, що буря може становити загрозу для людей, які мають проблеми з органами дихання. За прогнозами синоптиків, вже в сьогодні хмара пилу має поступово розсіятися.

A man takes pictures as African dust from the desert of Sahara covers the city of Athens, Greece, April 23, 2024. REUTERS/Louisa Gouliamaki

Зазначається, що сильний вітер протягом останніх кількох днів також сприяв поширенню лісових пожеж на півдні країни. Пожежна служба повідомила у вівторок ввечері, що за останні 24 години у країні виникло 25 лісових пожеж.

24-го квітня в “Укргідрометцентрі” повідомили, що пил з Африки, який днями фіксували в Греції, дістався України.

Там оприлюднили супутникове зображення, на якому видно, що пил потрапив до українських південних та центральних областей і поширюється на північ.

Зазначається, що оскільки на більшій частині території країни погоду визначають циклон та вологі повітряні маси, це сприятиме перехопленню частинок пилу краплями води у хмарах та опадах.

“Тому цей пил швидше вимиватиметься з атмосфери, втім в деяких районах це явище може надавати хмарам жовтуватий відтінок, а самі дощові краплі, що випадатимуть, міститимуть цей пил і не будуть кришталево чистими”, — йдеться у повідомленні.

В “Укргідрометцентрі” додали, що пил залишатиметься в атмосфері над Україною аж до п’ятниці й з п’ятниці на суботу відступить на схід та атмосфера очиститься.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

5 Травня, Неділя