<

Спалах гепатиту А під Одесою: захворіли 15 дітей та дорослий

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:34 | 14.02.2021 / Новини / /
Перегляди
5
/ Коментарі відсутні

У Роздільній Одеської області на вірусний гепатит А захворіли 15 дітей і дорослий — усі вони мешкають в одному приватному будинку.

Про це повідомляє Державна служба України з надзвичайних ситуацій.

«13 лютого у м. Роздільна по вул. Лисенка, 2А в приватному житловому будинку підтверджено захворювання на вірусний гепатит А в 16 осіб, із них 15 дітей (1 дитина усиновлена, 14 дітей взяті під опіку)», — вказано у повідомленні.

Як уточнюють рятувальники, в осередку захворювання здійснюють комплекс санітарно-гігієнічних та протиепідемічних заходів.

Головний санітарний лікар Одеської області Віталій Гончаров 10 лютого розповідав місцевому виданню «Думская», що у дитячому будинку сімейного типу в Роздільній на гепатит захворіли восьмеро людей — сім дітей і один дорослий опікун.

За його словами, у всіх восьми пацієнтів діагноз «гепатит А» підтвердився в результаті аналізів, перевірених у Лабораторному центрі Міністерства охорони здоров’я в Одеській області.

Станом на 10 лютого троє інфікованих були госпіталізовані в інфекційне відділення місцевої лікарні. Хвороба у них протікає в легкій формі.

Санлікар уточнив, що першого пацієнта з гепатитом виявили ще 21 січня. Після цього фахівці лабораторного центру взяли аналізи у хворих та людей, які з ними контактували. Також вони перевірили умови проживання в дитбудинку.

«Перевірили стан питної води. Найчастіше спалахи гепатиту починаються через неї. Але за всіма показниками вода в нормі, тому причина захворювання поки не встановлена», — заявив Гончаров.

Що треба знати про гепатит А?

Як пише МОЗ, це захворювання печінки, спричинене вірусом. На відміну від гепатитів В і С, гепатит А не провокує розвиток хронічної хвороби печінки й рідко закінчується смертю. За даними Всесвітньої організації здоров’я майже всі люди, уражені гепатитом А, повністю одужують, і в них виробляється довічний імунітет до хвороби.

Гепатит А найчастіше передається фекально-оральним шляхом. Тобто ви можете заразитись гепатитом А через продукти чи воду, забруднені фекаліями інфікованої людини. Як повідомляє ВООЗ, спалахи хвороби, коли інфікування відбувалося через воду, фіксуються нечасто.

У домашніх умовах гепатит А найчастіше передається через брудні руки, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї. Тому гепатит А часто називають «хворобою брудних рук». Вірус гепатиту А також може передаватися під час тісного фізичного контакту з інфікованою людиною.

Найчастіше симптоми гепатиту А — це підвищена температура, слабкість, відсутність апетиту, діарея, блювота, неприємні відчуття в животі, потемніння сечі, пожовтіння шкіри та білків очей.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

12 Травня, Неділя