<

Швеція підозрює російську церкву у шпигунстві

13:11 | 3.03.2024 / Новини / , /
Перегляди
182
/ 1 коментар

Рішення припинити державну підтримку російської православної церкви московського патріархату (РПЦ) ухвалило Шведське агентство підтримки релігійних громад.

Шведська розвідка (Sapo) вважає, що російську православну церкву (РПЦ) кремль використовував на території Швеції “як платформу для збору розвідувальної інформації”. Про це йдеться в заяві Шведського агентства з грантів для релігійних установ. Про це пише Соцпортал.

У розвідці пояснили, що представники релігійної громади контактували з людьми, які працюють на російські служби безпеки та розвідки.

Також, за словами Sapo, РПЦ отримувала значне фінансування від російської держави, а дії її представників “можна вважати підтримкою російського вторгнення в Україну”.

Після попередження розвідки Шведське агентство з грантів вирішило скоротити підтримку РПЦ.

Крім того, церква також не відповідає критеріям демократії, – додала влада Швеції.

Церква Московського патріархату зареєстрована у Швеції з грудня 2005 року, що дає змогу місцевим парафіям отримувати державну підтримку. У Швеції діє п’ять парафій московського патріархату: у Стокгольмі, Гетеборзі, Умео, Упсалі та Вестеросі. У 2022 році РПЦ отримала від Шведського агентства з грантів близько 200 000 крон (19 300 доларів США).




один коментар
  1. так ось воно чому путєн наказав створити ще й лєнінградський військовий округ…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота