<

Схеми на 689 млн грн: НАБУ завершило розслідування справи про злочинну групу Одеси, де фігурує Труханов

15:19 | 2.08.2023 / Новини / , /
Перегляди
125
/ Коментарі відсутні

Правоохоронці завершили розслідування справи про злочинну групу Одеси, до якої входить керівництво міста та правоохоронці. За даними слідства, через діяльність цієї групи місцева громада Одеси зазнала збитків на 689 мільйонів гривень.

Про це повідомили САП та НАБУ.

Як вказують слідчі, учасники цієї групи у змові з іншими особами розробили схему незаконного заволодіння коштами місцевого бюджету та землею територіальної громади Одеси, щоб передати її під забудову.

Як відомо, у 2016 році Одеська міськрада викупила в комерційної структури нежитлову нерухомість на ділянці, яку планували використати для розширення одеського кладовища «Західне». За результатами «незалежної оцінки» ціну викупу визначили в понад 146 млн грн. Але експертиза правоохоронців показала, що ціна має становити близько 16 млн грн. А гроші, які надійшли комерційній компанії від міськради, вивели та легалізували через низку суб’єктів господарювання.

За даними слідства, загалом у 2016-2019 роках одеська громада втратила щонайменше шість земельних ділянок загальною площею 15,9 га, а також 131 млн грн, які посадовці Одеської міськради незаконно переплатили з бюджету. Загальний розмір завданої шкоди за цими епізодами, за результатами експертизи, становить 689 млн грн.

НАБУ і САП встановили, що впродовж 2016-2019 років земля ОТГ надавалась під забудову наперед визначеним компаніям поза конкурсом. Гроші, які мали б йти громаді, забудовники на підставі «понятійних договорів» сплачували злочинній організації, яка через підконтрольних людей у міськраді забезпечувала ухвалення «потрібного» рішення щодо оренди тієї чи тієї ділянки.

За даними слідства, члени одеської групи отримували від забудовника реальну ринкову вартість права забудови (в діапазоні 100-200 млн грн по кожній земельній ділянці), за що забезпечували йому гарантування від міськради права на забудову фактично задарма.

Злочинна група суворо конспірувалася, дотримувалась інформаційної безпеки та навіть вдавалась до контррозвідувальних прийомів, зазначає НАБУ. Слідчі встановили, що нових завербованих членів перевіряли за допомогою поліграфа: питали про належність або співробітництво з правоохоронними органами. У спілкуванні учасники групи використовували засоби захищеного зв’язку, зустрічалися в приміщеннях із посиленими заходами безпеки, використовували спецтехніку для зняття інформації з електронних засобів зв’язку тощо.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

6 Травня, Понеділок
5 Травня, Неділя