<

У Шацькому нацпарку перерахували червонокнижних лелек

07:15 | 16.07.2023 / Шацьк / /
Перегляди
280
/ 1 коментар

Представники Державного природничого музею, та працівники парку зафіксували 11 пташенят лелеки чорного, 7 з яких було закільцьовано, а це більше, порівняно з минулим роком і свідчить про те, що на території Шацького НПП сприятливі умови для гніздування та відтворення потомства.

Про це інформують на сторінці парку у фейсбук.

«На території Шацького національного природного парку встановлено охоронні зони, радіусом 1000 м з обмеженнями щодо здійснення господарських заходів, навколо 9 гнізд лелеки чорного в лісових масивах», – йдеться у повідомленні.

Лелека чорний належить до видів, які найсуворіше охороняються актами на законодавчому рівні: занесений до Бернської і Боннської конвенцій в Європі, Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої флори і фауни та Червоної книги України.

Лелека чорний – лісовий птах, який веде потаємний спосіб життя й уникає шуму, дуже чутливий до візитів на гніздову територію. Він будує велике гніздо діаметром понад 1м. Для цього обирає старі лісові масиви поруч з чистими, не забрудненими водоймами.
Найбільш негативними факторами, які впливають на стан популяції лелеки чорного є: порушення гідрологічного балансу територій, рубки та заготівля деревини, низький рівень екологічної свідомості та знань, а також турбування в гніздовий період.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця