<

СБУ оголосила підозру одному з очільників УПЦ мп, який закликав помолитися за окупантів

05:21 | 13.04.2024 / Новини / , /
Перегляди
144
/ Коментарі відсутні

Служба безпеки України оголосила підозру заступнику голови синодального відділу зовнішніх церковних зав’язків Української православної церкви московського патріархату. Кажуть, клірик виправдовував російську війну проти України та розпалював релігійну ненависть.

Про це повідомила пресслужба СБУ, пише Громадське.

Спецслужба не вказує імʼя підозрюваного, однак джерело видання у правоохоронних органах каже, що йдеться про Миколу Данилевича.

За даними слідства, після повномасштабного вторгнення рф протоієрей публічно закликав до співпраці з росіянами, щоб спільно «помолитися за здоров’я та благополуччя» окупантів. Це він написав у власному Telegram-каналі, на якому поширював прокремлівські наративи.

Як з’ясувала СБУ, священник курував розгалужену мережу єпархій УПЦ МП за кордоном. Спецслужбовці зауважили: «Ці установи під прикриттям нібито духовної опіки над українськими переселенцями поширюють пропагандистські наративи рф».

Так, фігурант намагався вплинути на свідомість українців за кордоном та дискредитувати Україну на міжнародній арені. Експертизи підтвердили факти його інформаційно-підривної діяльності.

Окрім того, під час проведення обшуків за місцем Данилевича правоохоронці знайшли страхове свідоцтво обов’язкового пенсійного страхування російської федерації, що свідчить про можливу наявність у нього російського громадянства. Також знайдено документи, які підтверджують його навчання в Дипломатичній академії Міністерства закордонних справ рф.

На підставі зібраних доказів клірику повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань та за іншими ознаками);
  • ч. 2 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Наразі вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

Зловмиснику загрожує до 5 років ув’язнення з конфіскацією майна.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок